Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Πως θα σώσετε τα ρούχα σας που έχουν λερωθεί με μπογιά

                   Βοηθείστε μας να συνεχίσουμε. Ξέρετε τον τρόπο και δεν σας κοστίζει!

Το να κάνεις μόνος/-η σου τις εργασίες του σπιτιού είναι αρκετά δημιουργικό. Ειδικά εάν γνωρίζεις το πώς να εκτελέσεις την κάθε εργασία και πιάνουν τα χέρια σου, σίγουρα θα γλιτώσεις και αρκετά χρήματα. 

Ωστόσο, εάν θελήσεις για παράδειγμα να βάψεις τον τοίχο σου, δεν αποκλείεται να χρωματίσεις άθελά σου και τα ρούχα ή τον υπόλοιπο χώρο. Πριν απελπιστείς και αναρωτηθείς τι θα κάνεις τώρα, εμείς θα σου πούμε πώς γίνεται η αφαίρεση χρώματος από ρούχα, προκειμένου να

μην τα θεωρήσεις άχρηστα.

Καλό θα ήταν πριν ξεκινήσεις τις εργασίες, να φορέσεις πρόχειρα ρούχα τα οποία δε σε νοιάζει να λερωθούν. Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να πιτσιλίσει το ρολό ενώ βάφεις τον τοίχο, για αυτό φρόντισε να προστατεύσεις τουλάχιστον το πάτωμα και τα έπιπλά σου με ειδικούς μουσαμάδες. Για να γίνει, όμως, αφαίρεση χρώματος από ρούχα θα πρέπει να γνωρίζεις τι είδους μπογιά έχει λερώσει τα ρούχα σου. Τα χρώματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα υδατοδιαλυτά και τα χρώματα λαδιού. Η κάθε κατηγορία απαιτεί και τον δικό της τρόπο μεταχείρισης, όσον αφορά το λεκέ, που αναλύεται παρακάτω.


Τρόποι για αφαίρεση χρώματος από ρούχα σε κάθε κατηγορία χρωμάτων!

1. Υδατοδιαλυτά χρώματα

Όταν μιλάμε για υδατοδιαλυτά χρώματα, αναφερόμαστε στα πλαστικά και ακρυλικά χρώματα που χρησιμοποιούνται για το βάψιμο των τοίχων. Επίσης, στην ίδια κατηγορία ανήκουν τα λάτεξ χρώματα, καθώς και τα οικολογικά. Παρ’ όλα αυτά, διαφορετική διαχείριση χρειάζεται ένας νωπός λεκές και διαφορετική ένας που έχει ξεραθεί.

Νωπός λεκές

Όσο πιο γρήγορα γίνει η αφαίρεση χρώματος από ρούχα, τόσο πιο εύκολα θα φύγει ο λεκές. Συνεπώς, φρόντισε να ενεργήσεις όταν η μπογιά στα ρούχα είναι ακόμα νωπή. Στο πρώτο βήμα θα πρέπει να πλύνεις με άφθονο ζεστό νερό και έπειτα να γυρίσεις το μέσα έξω. Επειδή το χρώμα είναι υδατοδιαλυτό, ενδέχεται να αφαιρεθεί μόνο με νερό. Ωστόσο, για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποίησε υγρό για τα πιάτα και τρίψε ελαφρά το λεκέ με ένα νωπό σφουγγάρι ή πανί. Όταν θα έχεις φτάσει αισίως πια σε σημείο να μην έχει μείνει κάτι παρά μόνο ένα μικρό σημάδι, τότε βάλε το ρούχο σου στο πλυντήριο όσο είναι ακόμα νωπό. Εάν, όμως, δεν πετύχουν τα παραπάνω, ως εναλλακτική χρησιμοποίησε το καθαρό οινόπνευμα για την αφαίρεση χρώματος από ρούχα εκτελώντας τα ίδια βήματα. Μόνο φρόντισε να μην το τοποθετήσεις σε ευαίσθητα υφάσματα, καθώς υπάρχει περίπτωση να καταστραφούν.

Στεγνός λεκές

Όπως είναι λογικό όταν αφήνεις το λεκέ να στεγνώσει, το έργο της αφαίρεσης γίνεται δυσκολότερο. Αρχικά, βρέξε με νερό και υγρό πιάτων το λεκέ και τρίψε ελαφρώς, όπως και με το νωπό λεκέ. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και εδώ οινόπνευμα εντριβής ως δραστικότερη λύση και να επαναλάβεις έως ότου αντιληφθείς ότι εξαφανίζεται ο λεκές. Πρόσεξε ώστε να μην τρίβεις έντονα, καθώς ενδέχεται να αλλοιωθούν οι ίνες του ρούχου. Εναλλακτικά χρησιμοποίησε λακ που έχει ως βάση το οινόπνευμα. Ψέκασε το λεκέ και τρίψε μέχρι πετύχεις την αφαίρεση χρώματος από ρούχα. Το σπρέι μαλλιών θα κολλήσει πάνω στο χρώμα και ο λεκές θα φύγει με τέτοιο τρόπο με τον οποίο δε θα αφήσει υπολείμματα.


2. Βερνικοχρώματα ή χρώματα λαδιού

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι λαδομπογιές, τα ντουκοχρώματα και γενικότερα τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στο βάψιμο ξύλου ή μετάλλου. Όταν το χρώμα έχει ως βάση το λάδι, τότε δεν τίθεται θέμα για το αν ο λεκές είναι νωπός ή όχι.

 

Είτε ο λεκές έχει στεγνώσει είτε όχι, ενδείκνυται να χρησιμοποιήσεις διαλυτικό χρωμάτων για την αφαίρεση χρώματος από ρούχα. Εάν δεν έχεις, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως υποκατάστατα το ασετόν ή το αντισκωριακό σπρέι. Ωστόσο, πρόσεξε σε περίπτωση που το ρούχο σου έχει στάμπες ή είναι από ευαίσθητο ύφασμα, γιατί το διαλυτικό χρώματος και το ασετόν μπορούν να το καταστρέψουν περαιτέρω. Μούσκεψε, λοιπόν, το λεκέ χρώματος και ξέβγαλε το χρώμα τρίβοντάς το. Μόλις φύγει το περισσότερο και μείνουν μόνο μερικά ίχνη, τότε βάλε το ρούχο σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και υγρό πιάτων, ώστε να μουλιάσει για μια ολόκληρη νύχτα. Στη συνέχεια, βάλε το ρούχο στο πλυντήριο προκειμένου να φύγει το παραμικρό υπόλειμμα.

Εναλλακτικά, μπορείς να ακολουθήσεις έναν δεύτερο τρόπο αφαίρεσης του λεκέ από χρώμα. Γύρισε ανάποδα το ρούχο σου και τοποθέτησε κάτω από τον λεκέ ένα απορροφητικό χαρτί. Στη συνέχεια, ρίξε νέφτι ή τερεβινθέλαιο στον λεκέ, καθώς και λίγο απορρυπαντικό ρούχων και τρίψε το επίμαχο σημείο. Μόλις φύγει η μεγαλύτερη ποσότητα χρώματος μούλιασε το ρούχο σε ζεστό νερό για μια νύχτα.


Extra tip: Πρόσεξε ώστε να μην απλωθεί το χρώμα και στα υπόλοιπα σημεία του ρούχου κάνοντας μεγαλύτερη ζημία. Αυτό μπορείς να το περιορίσεις τοποθετώντας χαρτόνια ανάμεσα στο ρούχο.


ΠΗΓΗ

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου