Βοηθείστε μας να συνεχίσουμε. Ξέρετε τον τρόπο και δεν σας κοστίζει!
Την Κυριακή του Πάσχα οι περισσότερες οικογένειες το παρακάνουν με το φαγητό με αποτέλεσμα να μείνει πολύ στο τέλος και να μπει στο ψυγείο, αφού φαγητό δεν πετάμε ποτέ! Αν ωστόσο σας έχει μείνει μπόλικο αρνί και δεν θα καταφέρετε να το φάτε έτσι απλό, σας βρήκαμε 3+2 συνταγές για να το εκμεταλλευτείτε.
Οι συνταγές που μπορείτε να κάνετε με αρνί που περίσσεψε
1η-Υλικά για 1 ταψί 34-36 εκ.
2 φύλλα σφολιάτα
400 γρ. αρνάκι (από μπούτι) ψημένο, ξεκοκαλισμένο
400 γρ. μυζήθρα γλυκιά, τριμμένη με το χέρι
200 γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι ζωμό λαχανικών
1 αυγό για τη γέμιση + 1 αυγό για το άλειμμα της πίτας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κανέλα, σκόνη σουσάμι
Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομματάκια και το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και κανέλα.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα τυριά και το αυγό και ανακατεύουμε καλά.
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα ταψάκι και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας.
Ρίχνουμε το κρέας και στρώνουμε καλά με τα χέρια μας.
Πασπαλίζουμε με το μισό δυόσμο και προσθέτω το κρεατόζουμο.
Αδειάζουμε το μείγμα των τυριών επάνω στο κρέας και πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο δυόσμο και κανέλα.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και αλείφουμε με το δεύτερο αυγό.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και χαράζουμε την πίτα.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C, για 1 ώρα.
2η-Υλικά για 2-4 άτομα
3 κούπες ψιλοκομμένο αρνάκι (ήδη ψημένο)
2 κουταλιές λάδι
1 κούπα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια
1/2 κούπα μαϊντανό
1/2 κούπα άνηθο
250 γραμμάρια φέτα
φύλλο για πίτες
σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέσα στις 2 κουταλιές λάδι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αρνάκι με τον άνηθο και το μαϊντανό και τη φέτα.
Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια.
Κόβουμε το φύλλο κάθετα στη μέση.
Λαδώνουμε το μισό φύλλο και διπλώνουμε το υπόλοιπο πάνω από το λαδωμένο.
Βάζουμε 3-4 κουταλιές από τη γέμιση στη βάση του φύλλου και διπλώνουμε αριστερά και δεξιά.
Ξανά λαδώνουμε και ύστερα τυλίγουμε.
Αραδιάζουμε τα μπουρεκάκια σε ένα λαδωμένο ταψάκι και πασπαλίζουμε με σουσάμι τα αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 30 λεπτά στους 180 βαθμούς.
3η-Υλικά για 2-4 άτομα
2 κιλά αρνί χωρίς κόκαλα από το οποίο θα αφαιρέσουμε την πέτσα
½ κιλό ζυμαρικά φετουτσίνι
2 μεγάλες ντομάτες ώριμες
1/3 κούπας ελαιόλαδο
½ κούπα κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 πράσινη πιπεριά
4 κούπες νερό
Αλάτι, Πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε το αρνί σε μεγάλα κομμάτια και στη συνέχεια σε κύβους.
Βάζουμε λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το αρνί.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά (από την οποία έχουμε βγάλει τα σπόρια και την έχουν ψιλοκόψει) ,τα ανακατεύουμε και τα σοτάρουμε και αυτά μέχρι να μαραθούν.
Ρίχνουμε το νερό και στη συνέχεια αλάτι και πιπέρι.
Όταν το νερό θα πλησιάζει στο σημείο βρασμού θα σχηματιστεί ένας αφρός στην επιφάνεια της κατσαρόλας, τον οποίο θα αφαιρέσουμε για να μην ξεχειλίσει το περιεχόμενο της.
Μόλις πάψει να σχηματίζεται ο αφρός, θα χαμηλώσουμε τη φωτιά και θα αφήσουμε το κρέας να σιγοβράσει για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Στο χρονικό αυτό σημείο προσθέτουμε τις ντομάτες και τα φετουτσίνι και αφήνουμε το κρέας να βράσει για άλλα 10 λεπτά.
Ανακατέψτε 3-4 φλιτζάνια ξεψαχνισμένο ψημένο αρνίσιο κρέας με 1 χούφτα ψιλοκομμένο δυόσμο και 1 φλιτζάνι σπόρους ροδιού.Ετοιμάστε βινεγκρέτ με 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, 3 κουτ. χυμό λεμονιού, ½ κουταλάκι τριμμένο κύμινο και ½ κουταλάκι τριμμένο κόλιαντρο.Αλατίστε και ανακατέψτε με αυτό το μείγμα αρνιού. Σερβίρετε με μαρούλι και ψημένες αραβικές πίτες.
4η-Υλικά Συνταγής
2 κ.σ ελαιόλαδο
350 γραμ. ψημένο αρνί
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο με τα κοτσάνια του ψιλοκομμένο
1/4 φλ. κονιάκ ή λευκό κρασί
250 γραμ. κασέρι κομμένο σε κύβους
150 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
150 γιαούρτι στραγγιστό
πιπέρι
αλάτι
1 φύλλο σφολιάτας
Εκτέλεση
Για την εύκολη πασχαλινή κρεατόπιτα με αρνί από το Πάσχα, ψιλοκόβουμε πρώτα τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ψημένο αρνί και τον άνηθο και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
Σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το υγρό.
Η γέμιση δεν πρέπει να μην έχει καθόλου υγρά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως.
Ρίχνουμε μέσα στην γέμιση τα τυριά και το γιαούρτι αλατοπιπερώνουμε αφού δοκιμάσουμε πρώτα.
Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας στον πάγκο μας, ακουμπάμε τη γέμιση κατά μήκος και τυλίγουμε σε ρολό.
Φυλακίζουμε τις ενώσεις κάτω από το ρόλο.
Ακουμπάμε την πίτα με την ένωση προς τα κάτω, επάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αν θέλετε μπορείτε να αλείψετε με αυγό για να γυαλίζει και να πασπαλίσετε σουσάμι ή μαυροσίσαμο.
Χαράζουμε δυο τρεις χαρακιές στην επιφάνεια της σφολιάτας.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 40΄ μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα και να γίνει τραγανή.
Αφού ψηθεί αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με σαλάτα εποχής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου