Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Χοιρινό ριγανάτο με σκορδάτο πουρέ πατάτας

 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ

Για το χοιρινό και το τελείωμα του πιάτου

100 γρ. ελαιόλαδο

1 kg. χοιρινό από λαιμό, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια

700 γρ. κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε φέτες

300 γρ. κρασί λευκό

500 γρ. ζωμός κοτόπουλου

10 γρ. ρίγανη ξερή

αλάτι 

πουρές πατάτας

τσάιβς


Για τον πουρέ πατάτας

1 kg. πατάτες, ολόκληρες

100 γρ. βούτυρο

200 γρ. κρέμα γάλακτος

200 γρ. γάλα

50 γρ. σκόρδο ψητό

αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το χοιρινό και το τελείωμα του πιάτου

Αλατίζουμε το χοιρινό απ’ όλες τις πλευρές.

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χοιρινό, μέχρι ν' αποκτήσει πολύ καλό χρώμα σε όλες τις πλευρές του. Αποσύρουμε σ' ένα σκεύος.

Πετάμε τα λίπη από την κατσαρόλα, την επαναφέρουμε στη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλατίζουμε και σοτάρουμε, μέχρι ν' αποκτήσει έντονο χρώμα και να μαλακώσει.

Επαναφέρουμε το χοιρινό στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε ν' εξατμιστούν τελείως όλα τα υγρά.

Προσθέτουμε τον ζωμό και τη ρίγανη, αλατίζουμε και φέρνουμε σε βρασμό. Χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά και σκεπάζουμε με το καπάκι. Μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, στο μάτι ή στο φούρνο στους 140° C, μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό.

Σερβίρουμε με τον πουρέ πατάτας και το τσάιβς.


Για τον πουρέ πατάτας

Βάζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα και τη γεμίζουμε με νερό, μέχρι να καλυφθούν. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες (όταν τις τρυπήσουμε με ένα μικρό μαχαίρι, δεν πρέπει να υπάρξει καμία αντίσταση). '

Ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα σε μια κατσαρόλα και διατηρούμε το μείγμα ζεστό.

 

Σουρώνουμε τις πατάτες, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τις ξεφλουδίζουμε. Τις αλέθουμε στον χορτόμυλο και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Τοποθετούμε την κατσαρόλα αυτή σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά με μια κουτάλα. Προσθέτουμε το βούτυρο λίγο-λίγο και ανακατεύουμε, φροντίζοντας να ομογενοποιηθεί το κάθε κομμάτι που ρίχνουμε μέσα στο μείγμα, προτού προσθέσουμε το επόμενο. Προσθέτουμε και το μείγμα του γάλακτος σιγά-σιγά, ανακατεύοντας, μέχρι να ομογενοποιηθεί και αυτό με τα υπόλοιπα. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το ψητό σκόρδο και δοκιμάζουμε.

Σερβίρουμε αμέσως τον πουρέ ή τον διατηρούμε ζεστό.

Δείτε επίσης: ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΙ ΕΜΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΜΕ (Προς μελοποίηση)

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου