ΥΛΙΚΑ
Μερίδες: 4-6
1.200 γρ. χοιρινό λαιμό ή κιλότο, σε κομμάτια
1 κιλό μικρά κολοκυθάκια
450 γρ. καρδιές αγκινάρας (κατεψυγμένες)
4 καρότα, σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Χυμό από 1/2 λεμόνι
2 κ.σ. άνηθο φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και Πιπέρι
Κρέμα Αυγολέμονου
2 αυγά
Χυμό από 1 λεμόνι
2 κ.γλ. κορν φλάουρ
Αλάτι και πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί λίγο, προσθέτουμε το κρέας (αφού το έχουμε πλύνει και στεγνώσει με χαρτί κουζίνας).
Το αφήνουμε για λίγο να σοταριστεί και προσθέτουμε 400 - 500 ml νερό.
Μόλις η βαλβίδα της χύτρας ταχύτητας αρχίσει να σφυρίζει, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το κρέας να βράσει για 50-60 λεπτά, στην ένδειξη για κρέας (ειδικά αν το θέλουμε πολύ μαλακό).
Ύστερα, ανοίγουμε την χύτρα και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα καρότα, τις αγκινάρες και τα κολοκυθάκια.
Προσθέτουμε, το χυμό λεμονιού και νερό τόσο ώστε να είναι μέχρι τη μέση της χύτρας. **
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και κλείνουμε ξανά την χύτρα ταχύτητας.
Μόλις η βαλβίδα αρχίσει να σφυρίζει, χαμηλώνουμε την φωτιά και την βάζουμε στην ένδειξη για λαχανικά για 12 λεπτά.
Μετά, ανοίγουμε την χύτρα και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Χτυπάμε τα αυγά σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
Στον χυμό λεμονιού διαλύουμε καλά το κορν φλάουρ.
Στα αυγά που χτυπήσαμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε 1 φλυτζάνι από του ζουμί του φαγητού και τον χυμό λεμονιού με το κορν φλάουρ.
Αφήνουμε το αυγολέμονο να βράσει για 2-3 λεπτά έτσι ώστε να πήξει ελαφρά και μετά το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε ανακινώντας την κατσαρόλα (για να μην λιώσουν τα λαχανικά) και αφήνουμε το φαγητό να πάρει ακόμα μια βράση.
Αποσύρουμε την χύτρα από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει το φαγητό και σερβίρουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
* Προαιρετικά, στα αρωματικά μπορείς να προσθέσεις και μερικά φύλλα δυόσμου για να πάρει μιαν επιπλέον φρεσκάδα το φαγητό.
** Το πόσο νερό θα προσθέσεις εξαρτάται από την χύτρα και το πόσο νερό εξατμίζεται κατά το μαγείρεμα. Έχοντας αλλάξει πρόσφατα την παλιά μου χύτρα με μια νέα (ίδιας μάρκας απλά μικρότερη), η τελευταία "εξατμίζει" πολύ λιγότερο νερό κι έτσι βάζω λιγότερο. Ο κανόνας, πάντως, είναι το νερό να μην καλύπτει το φαγητό γιατί τότε είναι υπερβολικό.
Δείτε επίσης: ΤΟ ΦΩΣ ΛΙΓΟΣΤΕΥΕΙ (Προς μελοποίηση)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου