Όλα τα παιδιά αγαπούν τα σκυλιά. Τα οφέλη των σκύλων στην ζωή μας είναι πολλά, όπως για παράδειγμα αισθήματα κατανόησης, ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, υπευθυνότητα και πολλά άλλα.
Στην εποχή μας, όλο και περισσότερες οικογένειες με παιδιά αποκτούν σκύλο και αυτό μόνο καλό μπορεί να θεωρηθεί. Τα παιδάκια, τις πιο πολλές φορές, δέχονται με χαρά και φροντίζουν σαν μέλος του σπιτιού, τον σκύλο. Παρ’ όλα αυτά, οι γονείς οφείλουν να διδάξουν στα παιδιά τους έναν σωστό
και ασφαλή τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφέρονται στα σκυλιά.Παρακάτω θα διαβάσετε μερικά πράγματα/κινήσεις που απαγορεύονται να γίνονται, ώστε η συμβίωση παιδιού-σκυλιού, να εξελιχθεί ήρεμα και με ορθό τρόπο.
ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ
Το να φέρνει ένα παιδάκι το πρόσωπο του μπροστά σε αυτό του σκύλου είναι μια πράξη που δεν ευχαριστεί τα σκυλιά, αντιθέτως, τους προκαλεί άγχος. Το ίδιο ισχύει και για μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα που πολλές φορές πλησιάζουν το σκύλο σε απόσταση αναπνοής.
ΜΗ ΜΕ ΞΥΠΝΑΣ “ΑΠ’ ΤΙΣ 6”
Όπως λέει και το τραγουδάκι! Βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μας νοιάζει η ώρα αλλά το “μη με ξυπνάς”. Διδάξτε στα παιδιά σας να μην ενοχλούν ποτέ ένα σκύλο που αναπαύεται ή κοιμάται. Στην καλύτερη περίπτωση θα φοβηθεί, ξαφνιαστεί, στρεσαριστεί πολύ και στην χειρότερη περίπτωση θα δαγκώσει.. Δεν θα πρέπει να το διακινδυνεύσουμε.
Η ΟΥΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΟΥ…
..είναι σημαντικά μέλη του σώματος μου και σίγουρα δεν μου δόθηκαν για να μου τα τραβούν” θα μπορούσε να πει ένας σκύλος αν είχε την δυνατότητα να μιλήσει. Σχεδόν όλα τα παιδάκια όταν έρχονται σε επαφή με ένα σκύλο το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να τραβούν το τρίχωμα του, τα αυτιά και την ουρά του.. Όταν λοιπόν βλέπουμε ένα τέτοιο περιστατικό να εκτυλίσσεται μπροστά μας θα πρέπει άμεσα να το διακόπτουμε, απελευθερώνοντας τον σκύλο από μια πολύ άσχημη για εκείνον κατάσταση.
“ΑΚΟΥΩ ΦΩΝΕΣ”
Όπως όλοι γνωρίζουμε τα παιδιά βρίσκονται συνεχώς σε μια κατάσταση τρέλας και αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει στους σκύλους. Τρέξιμο πέρα δώθε, φωνές και ουρλιαχτά φαντάζουν τόσο γνώριμα για τους γονείς αλλά τα σκυλιά δεν είναι φτιαγμένα να ζουν σε τέτοιους ρυθμούς και μπορεί εύκολα να κυνηγήσουν ή να δαγκώσουν ένα παιδί που τρέχει, ειδικά και αν ο σκύλος έχει ανεπτυγμένο ιδιαίτερα το κυνηγετικό ένστικτο.
“ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ”
Καλό θα ήταν να μάθετε στα παιδιά ότι δεν θα πρέπει να κλέβουν τα παιχνίδια του σκύλου όταν αυτός ασχολείται με αυτά. Οι σκύλοι τείνουν να φυλάνε τα υπάρχοντα τους και γι αυτό μπορούν να γρυλίσουν ή να δαγκώσουν όποιον προσπαθήσει να τους τα πάρει (Και αυτό δεν θα πρέπει να το παίρνουμε προσωπικά καθώς αποτελεί μια φυσιολογική σκυλίσια συμπεριφορά). Εναλλακτικά μπορείτε να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας να αφήνει τα αντικείμενα με τα οποία ασχολείται, με κάποια εντολή.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΓΚΑΛΙΕΣ
Τα παιδιά συνηθίζουν να δείχνουν την αγάπη τους με κοντινή επαφή, φιλώντας και αγκαλιάζοντας τα πρόσωπα της οικογένειας. Ενώ όλο αυτό φαίνεται γλυκό σε εμάς, ένας σκύλος μπορεί να το θεωρήσει απειλή. Ενημερωθείτε για τη γλώσσα σώματος των σκύλων καθώς και για τα πολύ χρήσιμα σήματα ηρεμίας που μας δείχνουν τα σκυλάκια μας ώστε να μάθετε να αναγνωρίζετε έγκαιρα πότε το φιλαράκι σας βρίσκεται σε μια δυσάρεστη θέση και ζητάει χώρο. Σημαντικό είναι επίσης, να διδάξετε στο παιδάκι τον σωστό τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να πλησιάζει και να χαϊδεύει έναν σκύλο.
Η σχέση ενός παιδιού με έναν σκύλο μπορεί να αποτελέσει ένα υπέροχο κομμάτι της ζωής του αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τους γονείς. Οι περισσότεροι γονείς, δυστυχώς δεν είναι ενημερωμένοι για το τι σημαίνει σωστή σκυλίσια γλώσσα του σώματος και γι’ αυτό πολλές φορές δεν μπορούν να αναγνωρίσουν πότε ένας σκύλος είναι έτοιμος να δαγκώσει. Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι το ηλικιακό γκρουπ που δέχεται τα πιο πολλά δαγκώματα και συνήθως αυτά προέρχονται από το σκύλο της οικογένειας παρά από κάποιον ξένο. Το καλό νέο όμως είναι πως με την βοήθεια ενός θετικού εκπαιδευτή σκύλων και τις σωστές πληροφορίες και γνώσεις που έχει, οι γονείς μπορούν να μάθουν πολλά και να ενημερωθούν ορθά για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται τα παιδιά στα σκυλιά χωρίς να υπάρξει κανένα άσχημο περιστατικό.
Και 1 Ευρώ δωρεά, βοηθάει να συνεχίσουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου