Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Γαύρος πλακί με ντομάτες & πατάτες Νάξου

Βοηθείστε μας να συνεχίσουμε. Ξέρετε τον τρόπο και δεν σας κοστίζει!

 ΥΛΙΚΑ

1 κιλό κατεψυγμένο φιλέτο γαύρου

4 πατάτες Νάξου, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες

1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες

1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 ντομάτες, κομμένες σε φέτες

2 ντομάτες, τριμμένες

½ φλιτζ. Χωριό ελαιόλαδο Κορωνέικη ποικιλία

1 φλιτζ. λευκό γλυκό κρασί

1 κουτ. γλυκού ξερό δυόσμο

½ ματσάκι δυόσμο, φρέσκο ψιλοκομμένο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεπαγώνουμε τα φιλέτα γαύρου στη συντήρηση του ψυγείου.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό Χωριό ελαιόλαδο Κορωνέικη ποικιλία σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο ½ λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του.

Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, τον ξερό δυόσμο  και τον ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο.

Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και, όταν το μείγμα πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε τη σάλτσα για 6 – 7 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί, στρογγυλό ή ορθογώνιο, και στρώνουμε στον πυθμένα του τις φέτες πατάτας. Τις καλύπτουμε ομοιόμορφα με τη μισή σάλτσα που ετοιμάσαμε, βάζουμε το ταψάκι στο φούρνο και ψήνουμε τις πατάτες για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, στρώνουμε τα φιλετάκια γαύρου επάνω στις πατάτες και τα αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και το υπόλοιπο Χωριό ελαιόλαδο Κορωνέικη ποικιλία. Σκεπάζουμε τα φιλέτα γαύρου με τις φέτες από τις ντομάτες και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο.

 

Ψήνουμε για άλλα 15 – 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και να ψηθούν τα ψάρια, χωρίς όμως να ξεραθούν. Αν δούμε ότι «αρπάζουν» από νωρίς και κινδυνεύουν να στεγνώσουν, σκεπάζουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο, ψήνουμε και το αφαιρούμε λίγο πριν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.

Μία συνταγή της chef Ντίνας Νικολάου για την εκπομπή “Ένα τραπέζι Ελλάδα” – Επεισόδιο “Νάξος”. Δείτε το βίντεο της συνταγής μέσω ΣΚΑΙ web TV (video on demand).

Πηγή

Συμβουλή: Προτείνουμε τον φρέσκο γαύρο, όσο κι αν δυσκολεύει το φιλετάρισμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου