Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Παέγια με φιδέ, γαρίδες και μύδια (Fideuà)

Δημήτρης Κοντόπουλος

Υλικά

Μερίδες: 4

 12 μεγάλες γαρίδες + 500 γρ. μικρές, καθαρισμένες από κελύφη, κεφάλια, ουρές και εντεράκι (κρατάμε τα κεφάλια και τα κελύφη για τον ζωμό, βλ. παρακάτω)

 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο

 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

 2 κόκκινες πιπεριές τσίλι, αποξηραμένες, ψιλοκομμένες, ή 1 κουτ. σούπας μπούκοβο καυτερό

 500 γρ. φιδές χοντρός

 1 κουτ. σούπας καπνιστή γλυκιά πάπρικα

 400 γρ. μύδια, καθαρισμένα και πολύ καλά πλυμένα

 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

 αλατοπίπερο

Για τον ζωμό

 5 ντομάτες στον τρίφτη ή 7-8 ντοματάκια κονσέρβας, τριμμένα

 τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες

 1,5 λίτρο νερό

 2 σκελίδες σκόρδο

 1 πιπεριά τσίλι, αποξηραμένη

 2 κρεμμύδια, σε φέτες

 χυμός από 1 λεμόνι

 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι


Διαδικασία

Ζωμός

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κελύφη και τα κεφάλια από τις γαρίδες για 4-5 λεπτά ή μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να ροδίσουν.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για 1 ώρα.

Σουρώνουμε.

Για το φαγητό θα χρειαστούμε 1 λίτρο ζωμό, τον οποίο διατηρούμε ζεστό.

Φιδές

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ειδικό για παέγια (paellera) ή σε άλλο μεγάλο τηγάνι ή σε μια πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις γαρίδες, μικρές και μεγάλες, για 2-3 λεπτά ή μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε πιατέλα.

Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το τσίλι και τον φιδέ και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι όλο το ζυμαρικό να γυαλίζει από το λάδι.

Προσθέτουμε τον ζωμό, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.

 

Ρίχνουμε τα μύδια, σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα μύδια.

Όσα μύδια παραμείνουν κλειστά τα πετάμε.

Προσθέτουμε τις γαρίδες και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και να σωθούν τα περισσότερα υγρά.

Σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου