Υλικά
Μερίδες: 4
12 μεγάλες γαρίδες + 500 γρ. μικρές, καθαρισμένες από κελύφη, κεφάλια, ουρές και εντεράκι (κρατάμε τα κεφάλια και τα κελύφη για τον ζωμό, βλ. παρακάτω)
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κόκκινες πιπεριές τσίλι, αποξηραμένες, ψιλοκομμένες, ή 1 κουτ. σούπας μπούκοβο καυτερό
500 γρ. φιδές χοντρός
1 κουτ. σούπας καπνιστή γλυκιά πάπρικα
400 γρ. μύδια, καθαρισμένα και πολύ καλά πλυμένα
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
Για τον ζωμό
5 ντομάτες στον τρίφτη ή 7-8 ντοματάκια κονσέρβας, τριμμένα
τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες
1,5 λίτρο νερό
2 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά τσίλι, αποξηραμένη
2 κρεμμύδια, σε φέτες
χυμός από 1 λεμόνι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Διαδικασία
Ζωμός
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κελύφη και τα κεφάλια από τις γαρίδες για 4-5 λεπτά ή μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να ροδίσουν.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για 1 ώρα.
Σουρώνουμε.
Για το φαγητό θα χρειαστούμε 1 λίτρο ζωμό, τον οποίο διατηρούμε ζεστό.
Φιδές
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ειδικό για παέγια (paellera) ή σε άλλο μεγάλο τηγάνι ή σε μια πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις γαρίδες, μικρές και μεγάλες, για 2-3 λεπτά ή μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε πιατέλα.
Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το τσίλι και τον φιδέ και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι όλο το ζυμαρικό να γυαλίζει από το λάδι.
Προσθέτουμε τον ζωμό, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε τα μύδια, σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα μύδια.
Όσα μύδια παραμείνουν κλειστά τα πετάμε.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και να σωθούν τα περισσότερα υγρά.
Σερβίρουμε αμέσως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου