Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Πατάτες γεμιστές με αρνάκι, λαχανικά και ντιπ πάπρικας

                     Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το blog μας, βοηθείστε μας να συνεχίσουμε. 


Από
Αλέξανδρος Παπανδρέου

Υλικά 

4 μέτριες πατάτες

700 γρ. αρνίσιο μπούτι χωρίς το κόκαλο 

4 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές αλατισμένο βούτυρο Lurpak® 

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1 πράσο ψιλοκομμένο

1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 καρότο τριμμένο

100 ml λευκό κρασί

150 ml ζωμό κοτόπουλου

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Χυμό από 1 λεμόνι


Για το dip πάπρικας:

200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla®

40 γρ. ελαιόλαδο

2 κουταλάκια πάπρικα γλυκιά

2 κουταλάκια μπούκοβο γλυκό

2 αγγουράκια τουρσί κομμένα σε λεπτές φέτες

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση 

Πλένετε καλά τις πατάτες, τις κόβετε στην μέση κατά μήκος και αφαιρείτε με το ειδικό κουταλάκι μία ποσότητα από το εσωτερικό μέρος της πατάτας.

Τοποθετείτε τις πατάτες σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, περιχύνετε εσωτερικά με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο κελσίου στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, για 20 λεπτά.

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το αρνίσιο μπούτι σε μικρές μπουκιές και το τοποθετείτε σε ένα μπολ.

Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.

Σοτάρετε τις αρνίσιες μπουκιές για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν καλό χρώμα από όλες τις πλευρές, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Προσθέτετε το αλατισμένο βούτυρο μαζί με τα λαχανικά, τα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το πράσο, την κόκκινη πιπεριά και το καρότο και συνεχίζετε  το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.

Σβήνετε με το λευκό κρασί και τον ζωμό κοτόπουλου και μόλις εξατμιστούν τα υγρά, αποσύρετε το τηγάνι από την φωτιά, προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και ανακατεύετε μία τελευταία φορά.

 

Τοποθετείτε το αρνί με τα λαχανικά μέσα στις πατάτες, τοποθετείτε τις πατάτες πάλι στο  αντικολλητικό ταψί και συνεχίζετε το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, στους 180ο κελσίου για 40-45 λεπτά.

Όση ώρα ψήνονται οι πατάτες τοποθετείτε σε ένα μπολ τα υλικά για το dip πάπρικας, το φρέσκο τυρί κρέμα, το ελαιόλαδο, την γλυκιά πάπρικα, το γλυκό μπούκοβο και το αγγουράκι τουρσί και ανακατεύετε καλά.

Όταν οι πατάτες μαζί με το αρνί είναι έτοιμες, τις αποσύρετε από τον φούρνο, προσθέτετε από πάνω 1-2 κουταλιές από το dip πάπρικας και σερβίρετε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου