«Ακόμη και όταν το κεντρί αποσπάται, οι μύες που μοιάζουν με ζόμπι συνεχίζουν να σκάβουν και να εγχέουν το δηλητήριο»
Οι μέλισσες μπορεί να είναι απαραίτητες για την επιβίωση των ανθρώπων, ωστόσο το τσίμπημά τους είναι ισχυρό και κάποιες φορές επικίνδυνο καθώς μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.
Αυτό γιατί απελευθερώνει ένα ισχυρό
δηλητήριο που καταστρέφει τα ανθρώπινα κύτταρα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλεί πόνο και πρήξιμο, όμως αν κάποιος είναι αλλεργικός, μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.Ο λογαριασμός «Stated Clearly» δημοσίευσε ένα βίντεο 9 λεπτών στο YouTube και όπως αναφέρει η New York Post, περιγράφει καρέ-καρέ το τσίμπημα της μέλισσας και τι συμβαίνει από τη στιγμή που το κεντρί προσκολλάται στη σάρκα.
Το βίντεο που έχει ξεπεράσει τις 600.000 προβολές παρουσιάζει μέσω γραφικών τη διαδικασία, ενώ επισημαίνει ότι μόνο οι θηλυκές μέλισσες μπορούν να τσιμπήσουν τον άνθρωπο.
«Οι λεπίδες τραβούν προς τα κάτω τη σάρκα»
Αρχικά, οι μέλισσες προσγειώνονται στην επιφάνεια του δέρματος προτού βγάλουν το κεντρί τους, εξηγεί ο αφηγητής του βίντεο.
Στη συνέχεια τσιμπούν, με το κεντρί να αποσπάται και το έντομο να πεθαίνει γρήγορα. Ωστόσο, τότε απελευθερώνεται το δηλητήριο του εντόμου και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα λεπτό.
«Ακόμη και όταν το κεντρί αποσπάται, οι μύες που μοιάζουν με ζόμπι συνεχίζουν να σκάβουν και να εγχέουν το δηλητήριο», συνεχίζει.
Τα πλάνα δείχνουν σε γράφημα το κεντρί, το οποίο έχει μια πολύπλοκη δομή, ενώ μοιάζει σαν σπαθί με οδοντωτές λεπίδες.
«Οι λεπίδες τραβούν προς τα κάτω τη σάρκα», γιατί οι οδοντωτές άκρες στο κεντρί έχουν σχεδιαστεί για να σκάβουν όσο το δυνατόν πιο βαθιά στο δέρμα του θύματος.
Έτσι, όσο περισσότερο παραμένει το κεντρί στο δέρμα, τόσο περισσότερο δηλητήριο απελευθερώνεται.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που τσιμπήθηκαν από μέλισσα θα βιώσουν πόνο και πρήξιμο στην περιοχή, το οποίο συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες ώρες.
Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός είναι θανάσιμα αλλεργικός στο δηλητήριο που είναι γνωστό ως μελιτίνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου