Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Κρέμα σεμιφρέντο με φιστίκι

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το blog μας, βοηθείστε μας να συνεχίσουμε.

 ΥΛΙΚΑ

Για την πάστα φιστικιού

120 γρ. ψίχα από φιστίκια Αιγίνης, ανάλατη

50 γρ. ηλιέλαιο

60 γρ. ζάχαρη άχνη

Για την κρέμα

6 ασπράδια αβγών

240 γρ. μέλι

50 γρ. γλυκόζη (διάφανο σιρόπι καλαμποκιού – το βρίσκουμε σε βάζα σε όλα τα σούπερ μάρκετ)

200 γρ. από την πάστα φιστικιού που θα φτιάξουμε

500 γρ. Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη, σαν γιαούρτι

50 γρ. ψίχα από φιστίκια Αιγίνης, καβουρδισμένη και χονδροσπασμένη

Για τα καραμελωμένα φιστίκια

200 γρ. φιστίκια Αιγίνης, καλά ζεσταμένα στον φούρνο ή στα μικροκύματα

180 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την πάστα φιστικιού

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, μέχρι να φτιάξουμε έναν λείο πολτό. Θα χρειαστούμε 200 γρ. – σχεδόν όλη την πάστα δηλαδή.


Για την κρέμα

Βάζουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και ξεκινάμε να τα χτυπάμε με το σύρμα σε χαμηλή ταχύτητα. Παράλληλα, σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι και τη γλυκόζη και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι το θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής να δείξει 120°C. Τότε αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το σιρόπι αυτό στα ασπράδια, με πολύ αργή ροή, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι η μαρέγκα να κρυώσει αρκετά και να γίνει αφράτη και αρκετά γυαλιστερή.

Προσθέτουμε την πάστα φιστικιού, ανακατεύουμε και στη συνέχεια ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος. Τέλος, ρίχνουμε τα χονδροσπασμένα φιστίκια και ανακατεύουμε ξανά.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μεγάλη μακρόστενη φόρμα για κέικ, μήκους 30 εκ., την οποία έχουμε ντύσει εσωτερικά με διάφανη μεμβράνη. Βάζουμε στην κατάψυξη, για όλο το βράδυ, μέχρι να κρυώσει πολύ καλά το γλυκό – παραμένει ωστόσο μαλακό όταν θα το βγάλουμε, κι έτσι μπορούμε να το σερβίρουμε χωρίς αναμονή.


Για τα καραμελωμένα φιστίκια Αιγίνης

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθεί (χωρίς να προσθέσουμε κάποια λιπαρή ουσία). Μόλις κάψει, ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη, απλωτά και ομοιόμορφα. Περιμένουμε να λιώσει κάθε δόση πριν ρίξουμε την επόμενη. 

 

Μόλις όλη η ζάχαρη καραμελώσει, ρίχνουμε τα ζεστά φιστίκια Αιγίνης, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να καλυφθούν καλά με καραμέλα, και τα αποσύρουμε. Τα στρώνουμε πάνω σε μια λαδόκολλα, προσέχοντας να μην καβαλάει το ένα το άλλο. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τα σπάμε σε κομμάτια (λόγω της καραμέλας, τα φιστίκια θα έχουν κολλήσει μεταξύ τους).

Πηγή

Δείτε και τα blog μας: ΕΔΩ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, και ΕΞΑΓΓΕΛΟΣ με Ειδήσεις, νοσταλγικά, περίεργα, μεταφυσική κ.ά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου