Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

Ποιο είναι το κατάλληλο στρώμα για τους πόνους της πλάτης;

 Γενικά επικρατεί η αντίληψη ότι το σκληρό στρώμα είναι καλό για την αντιμετώπιση του πόνου στην πλάτη. Όμως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία τα οποία να τεκμηριώνουν την άποψη αυτή.

Αντίθετα για τα άτομα που υποφέρουν από χρόνιο πόνο στην πλάτη, το ημίσκληρο στρώμα φαίνεται ότι μπορεί να τους προσφέρει ανακούφιση.

Το σημαντικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από μια μεγάλη έρευνα, πρώτη στο είδος της, που έκαναν Ισπανοί ερευνητές. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 313 άτομα που έπασχαν από χρόνιο πόνο του

κάτω μέρους της πλάτης, ο οποίος δεν είχε σχέση με κάποια άλλη ειδική πάθηση. Τα άτομα αυτά παραποιούνταν για πόνο στην πλάτη όταν ξάπλωναν στο κρεβάτι και όταν σηκώνονταν.

Οι ασθενείς διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες με τυχαίο τρόπο. Οι μισοί περίπου χρησιμοποίησαν για 90 μέρες ένα στρώμα σκληρό και οι άλλοι μισοί για το ίδιο χρονικό διάστημα ένα στρώμα ημίσκληρο.

Μετά το πέρας της περιόδου των 3 μηνών οι ασθενείς, που χρησιμοποίησαν το ημίσκληρο στρώμα ανέφεραν ότι είχαν μεγαλύτερη ανακούφιση από τον πόνο και λιγότερα προβλήματα στις καθημερινές τους δραστηριότητες, σε σύγκριση με την ομάδα που χρησιμοποίησε το σκληρό στρώμα.

Μάλιστα οι ασθενείς της ομάδας με το ημίσκληρο στρώμα δήλωσαν ότι ο πόνος στην πλάτη ήταν λιγότερος όχι μόνο όταν ξάπλωναν αλλά και όταν σηκώνονταν και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν στατιστικώς σημαντική. Ο λόγος για τη διαφορά αυτή πιθανόν να είναι ότι το ημίσκληρο στρώμα προσαρμόζεται καλύτερα στις φυσιολογικές καμπύλες του ανθρώπινου σώματος σε αντίθεση με το σκληρό που δεν επιτρέπει την προσαρμογή αυτή.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι το ημίσκληρο στρώμα βελτιώνει τον πόνο στην πλάτη και μειώνει τις μειονεξίες που προκύπτουν στους ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιο πόνο του κάτω μέρους της πλάτης που δεν οφείλεται σε μια συγκεκριμένη νόσο.

Σίγουρα δεν είναι δυνατόν αυτό να ισχύει για όλους τους ασθενείς. Θα υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που πιθανόν αυτό να μην ισχύει. Στις περιπτώσεις αυτές η δοκιμή διαφόρων στρωμάτων θα δείξει ποιο είναι το πιο κατάλληλο για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο πόνος στην πλάτη είναι μια από τις συχνότερες ενοχλήσεις. Επηρεάζει ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Υπολογίζεται ότι μέχρι 40% των ενηλίκων έχουν υποφέρει σε κάποια φάση της ζωής τους από πόνο στην πλάτη. Είναι από τους συχνότερους λόγους επίσκεψης στο γιατρό.

 

Συχνά ο πόνος αυτός μπορεί να διαρκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα από μερικές μέρες μέχρι πολλά χρόνια. Τα μυϊκά προβλήματα, οι τραυματισμοί, ο άσχημος τρόπος μεταφοράς βαριών αντικειμένων και η παχυσαρκία συγκαταλέγονται μεταξύ των συχνότερων παραγόντων που προκαλούν πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης.

Το οικονομικό κόστος είναι εξαιρετικά μεγάλο. Το κόστος αυτό οφείλεται στα έξοδα για τους γιατρούς, τη νοσηλεία και τα φάρμακα αλλά επίσης στην απώλεια παραγωγικότητας και μείωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών.


Δείτε επίσης: ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ (Όλη η ιστορία ως τώρα)


Πιστεύουμε ότι η έρευνα αυτή είναι πολύ σημαντική. Δίνει για πρώτη φορά επιστημονικά κριτήρια για τις συστάσεις των γιατρών προς τους ασθενείς όσον αφορά την αντιμετώπιση του πόνου στο κάτω μέρος της πλάτης και το στρώμα.

medlook

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου