Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Κοτόπουλο ογκρατέν με φασολάκια

Νίκη Χρυσανθίδου

 Υλικά

Μερίδες: 6

 700 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου

 700 γρ. φρέσκα φασολάκια, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση

 700 ml φρέσκο γάλα

 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 2 αυγά

 50 γρ. βούτυρο αγελάδας

 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο

 200 γρ. ανάμεικτα κίτρινα τυριά της αρεσκείας μας, όπως γραβιέρα, κασέρι, τριμμένα

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Για το κοτόπουλο ογκρατέν με φασολάκια, αρχικά ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το κοτόπουλο και νερό τόσο που να το καλύπτει και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται.

Το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε κυβάκια. Παράλληλα, σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα φασολάκια για 10 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν ελαφρώς.

Τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε σε τρεχούμενο νερό. Τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με το κοτόπουλο και αλατοπίπερο.

Στον πολυκόφτη χτυπάμε τα αυγά με το αλεύρι και τα 200 ml από το γάλα μέχρι να αναμειχθούν.

Αδειάζουμε το μείγμα σε κατσαρόλα, ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.

Σιγοβράζουμε για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και αφράτη μπεσαμέλ.

Αποσύρουμε, προσθέτουμε αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο, το βούτυρο και τη μισή ποσότητα τυριών και ανακατεύουμε.

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στη λειτουργία του αέρα.

Ρίχνουμε τα 2/3 της μπεσαμέλ στο μπολ με το κοτόπουλο και τα φασολάκια και τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Αδειάζουμε το όλον σε μέτριο πυρέξ (25 x 25 εκ.) και στρώνουμε ομοιόμορφα. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά και ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Δείτε επίσης: Άλλο δεν έχω να σου δώσω

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου