Το μπλέντερ είναι ένας πολύτιμος βοηθός στην κουζίνα, αλλά χρειάζεται προσοχή στη χρήση του. Όσο κι αν το λατρεύετε για όλα τα υπέροχα smoothies, σάλτσες, χούμους και κοκτέιλ που μπορεί να παρασκευάσει, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η πολυχρηστική αυτή συσκευή δεν είναι κατάλληλη για όλα.
Αν χρησιμοποιείτε με λάθος τρόπο το μπλέντερ σας, ρισκάρετε όχι μόνο να καταστρέψετε το φαγητό σας, αλλά και το ίδιο το μηχάνημα. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το μπλέντερ σας και να το
διατηρήσετε σε άριστη κατάσταση για περισσότερο καιρό, δείτε 11 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να βάλετε μέσα σ’ αυτή τη συσκευή.11 πράγματα που δεν πρέπει να βάζετε ποτέ στο μπλέντερ σας:
- Πολύ ζεστά υγρά
- Πατάτες
- Αποξηραμένα φρούτα
- Κατεψυγμένα τρόφιμα
- Παγάκια
- Ολόκληρα μπαχαρικά
- Κόκκους καφέ
- Κόκαλα
- Ωμά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες
- Ολόκληροι ξηροί καρποί
- Τρόφιμα με έντονη μυρωδιά
Εξαιρετικά ζεστά υγρά
Η τοποθέτηση ζεστών υγρών σε μπλέντερ αποτελεί μια επικίνδυνη συνήθεια. «Τα ζεστά υγρά παράγουν ατμό, ο οποίος δημιουργεί ταχύτατα πίεση στο εσωτερικό του μπλέντερ», εξηγεί η διαιτολόγος Elle Penner από το Όρεγκον. «Ως αποτέλεσμα, η ανάμειξη μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη του υγρού, με πιθανότητα πρόκλησης εγκαυμάτων σε όσους βρίσκονται κοντά».
Εναλλακτικές λύσεις:
- Η χρήση ραβδομπλέντερ αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή για τον πολτοποίηση ζεστών υγρών.
- Εάν επιμένετε στη χρήση μπλέντερ, περιμένετε τουλάχιστον 10 λεπτά για να κρυώσουν τα υγρά πριν τα τοποθετήσετε στη συσκευή. Αφαιρέστε το κυκλικό μέρος του καπακιού για να φύγει ο ατμός, καλύπτοντας παράλληλα το άνοιγμα με μια πετσέτα κουζίνας πριν ενεργοποιήσετε τη συσκευή.
Πατάτες
Παχιά και αμυλούχα τρόφιμα, όπως οι πατάτες, δεν πρέπει να μπαίνουν στο μπλέντερ. Η Abbie Gellman, διαιτολόγος και συγγραφέας του The Mediterranean Dash Diet, εξηγεί: «Οι λεπίδες και η ταχύτητα του μπλέντερ διαλύουν υπερβολικά τις πατάτες, απελευθερώνοντας άμυλο». Το αποτέλεσμα είναι ένας πολτός με υφή “πάστας”, αντί για αφράτος πουρές. Για καλύτερα αποτελέσματα αντικαταστήστε τις πατάτες με ρύζι ή έτοιμο πουρέ για να επιτύχετε την επιθυμητή υφή.
Αποξηραμένα φρούτα
Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να δώσουν υπέροχη γεύση και υφή σε smoothies και μαρινάδες. Όμως, προσοχή! Λόγω της τραχιάς τους υφής και της κολλώδους σάρκας τους, μπορούν να κολλήσουν στα μαχαίρια του μπλέντερ και να το καταστρέψουν, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Gellman. Αν επιμένετε να προσθέσετε αποξηραμένα φρούτα στο μπλέντερ ψιλοκόψτε τα στο χέρι ή μουλιάστε τα σε ζεστό νερό για να μαλακώσουν πριν τα βάλετε στη συσκευή.
Κατεψυγμένα τρόφιμα
Η ανάμειξη πολύ παγωμένων ή αρκετά σκληρών τροφών, όπως φρούτα ή βούτυρο αμυγδάλου, μπορεί να σπάσει το δοχείο του μπλέντερ, εκτοξεύοντας κομμάτια πλαστικού ή γυαλιού και τροφές παντού, προειδοποιεί η Penner. «Το λέω από προσωπική πείρα!», επισημαίνει η ειδικός.
Αλλά ακόμα κι αν το μπλέντερ σας αντέξει, πιθανότατα θα καταλήξετε με ακανόνιστα κομμάτια στο smoothie σας, αντί για ένα ομοιογενές μείγμα. Αντ’ αυτού, αφήστε τα τρόφιμα να ξεπαγώσουν για 10-15 λεπτά πριν τα βάλετε στη συσκευή και χρησιμοποιήστε τρόφιμα κομμένα σε μικρότερα κομμάτια για καλύτερο αποτέλεσμα.
Παγάκια
Τα παγάκια μπορεί να είναι αρκετά σκληρά για ένα συνηθισμένο μπλέντερ. Αν προσπαθήσετε να τα θρυμματίσετε, ενδέχεται να καταλήξετε με ανομοιόμορφα κομμάτια, με κίνδυνο να θαμπώσετε ή ακόμα και να σπάσετε τις λεπίδες ή ακόμα χειρότερα, να σπάσετε την κανάτα της συσκευής.
«Διαβάστε προσεκτικά το εγχειρίδιο χρήσης του μπλέντερ σας, ακόμα κι αν έχει κουμπί θρυμματισμού. Καλύτερα να είστε σίγουροι», συμβουλεύει η Jodi Greebel, διατροφολόγος από τη Νέα Υόρκη, ειδικευμένη στη διατροφή οικογενειών.
Ολόκληρα Μπαχαρικά
Η χρήση αλεσμένων ή ολόκληρων μπαχαρικών είναι ένα συχνό δίλημμα στην κουζίνα. Ενώ πολλοί προτιμούν την ευκολία των αλεσμένων μπαχαρικών, οι ειδικοί επισημαίνουν τα οφέλη των ολόκληρων.
«Το μπλέντερ δεν είναι κατάλληλο για άλεσμα μπαχαρικών λόγω της σχεδίασης των λεπίδων και του δοχείου του. Αν θέλετε να δημιουργήσετε το δικό σας [μείγμα μπαχαρικών], χρησιμοποιήστε ένα ειδικό μύλο μπαχαρικών. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλύτερο να τα αγοράσετε έτοιμα αλεσμένα, ειδικά αν τα χρησιμοποιείτε σπάνια», λέει η Greebel.
Κόκκοι καφέ
Ενώ τεχνικά μπορείτε να αλέσετε κόκκους καφέ σε ένα μπλέντερ, το αποτέλεσμα θα είναι σημαντικά καλύτερο αν χρησιμοποιήσετε έναν μύλο καφέ. Εκτός από το γεγονός ότι ο θρυμματισμός με μπλέντερ πιθανότατα θα οδηγήσει σε ανομοιόμορφα κομμάτια και αλλοίωση της γεύσης του καφέ, «η χρήση ενός τυπικού μπλέντερ μπορεί να θα μπορούσε να φθείρει την ευκρίνεια των λεπίδων με την πάροδο του χρόνου», λέει η Gellman.
Κόκαλα
Μην βάλετε ποτέ κόκαλα στο μπλέντερ σας! Η χρήση του για σκληρά υλικά, όπως κόκαλα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά. Η Amanda Penner, ειδικός σε θέματα κουζίνας, εξηγεί: «Μεγάλα κόκαλα (όπως κοτόπουλου, μοσχαριού ή χοιρινού) μπορούν να θαμπώσουν ή σπάσουν τα μαχαίρια, ακόμα και το ίδιο το δοχείο. Τα μικρότερα κόκαλα, όπως αυτά που βρίσκονται στα ψάρια, δεν προκαλούν τόσο μεγάλη ζημιά, αλλά μπορούν να μπλοκάρουν το μπλέντερ».
Ωμά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες
Τα ωμά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως σέλινο και μπρόκολο, μπορούν να γίνουν “σκληρά” στο μπλέντερ και να αλλοιώσουν την υφή του μείγματος. Καλό είναι να τα μαγειρεύετε πριν τα βάλετε στη συσκευή. Το ίδιο ισχύει και με τα φασόλια, τα οποία θα αμβλύνουν τις λεπίδες του μπλέντερ εάν δεν μαγειρευτούν πρώτα.
Μπορεί να φαντάζει εύκολο να φτιάξετε ρύζι κουνουπιδιού στο μπλέντερ, αλλά δεν είναι η καλύτερη λύση. «Το ρύζι κουνουπιδιού φτιάχνεται καλύτερα στο μούλτι», συμβουλεύει η διατροφολόγος Greebel. «Το μπλέντερ το κάνει κολλώδες αντί για να το ψιλοκόβει στη σωστή υφή».
Ολόκληροι ξηροί καρποί
Αν και οι ξηροί καρποί δεν είναι τόσο σκληροί για το μπλέντερ σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα, μπορούν να θαμπώσουν τη λεπίδα της συσκευής. «Μαλακώστε τους ξηρούς καρπούς μουλιάζοντάς τους πριν φτιάξετε πουρέ στο σπίτι», λέει η Penner.
Δείτε επίσης: Μαγνήτη «αδύνατον να υπάρχει» ανακάλυψαν ερευνητές ανοίγοντας το δρόμο για νέας γενιάς ηλεκτρονικές συσκευές
Τρόφιμα με έντονη μυρωδιά
Φαγητά με έντονη μυρωδιά ή καυτερά μπαχαρικά, όπως σκόρδο, τζίντζερ και τσίλι, ενδέχεται να αφήσουν έντονες μυρωδιές στο μπλέντερ σας, οι οποίες μεταφέρονται και στα επόμενα υλικά που θα τοποθετήσετε στη συσκευή. Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, η διατροφολόγος Jessica Penner προτείνει να μαγειρέψετε αυτές τις τροφές πριν τις τοποθετήσετε στο μπλέντερ και να προσθέτετε σταδιακά τα υλικά στη συσκευή σε μικρές ποσότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου