Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Τάφος της Κλεοπάτρας: Ανακαλύφθηκε μυστηριώδες τούνελ – Πού οδηγεί

 Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η μαρμάρινη προτομή μπορεί να δείχνει την βασίλισσα Κλεοπάτρα και ίσως κατασκευάστηκε ενώ βρισκόταν στη Ρώμη. Ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως η καμπύλη της μύτης της, ταιριάζουν με τα επίσημα πορτρέτα της σε νομίσματα. MARBLE PORTRAIT OF CLEOPATRA VII,” CA 50-30 B.C.; CHRISTOPH GERIGK, AT ALTES MUSEUM, BERLIN Πηγή: GEORGE STEINMETZ / National Geographic

Ένα εντυπωσιακό μυστηριώδες τούνελ ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους που αναζητούν τον τάφο της Κλεοπάτρας της τελευταίας βασίλισσας του Βασιλείου των Πτολεμαίων της

αρχαίας Αιγύπτου.

Το τούνελ που εκτείνεται σε μήκος περίπου 1 χιλιόμετρο βρίσκεται κάτω από τον αρχαίο ναό που βρίσκεται στην πόλη Ταπόσιρις η Μεγάλη (Taposiris Magna). Είναι εύκολο να μετακινηθεί κάποιος στο τούνελ, καθώς η οροφή του φτάνει σε ύψος από το έδαφος τα περίπου 1,8 μέτρα..

Ο ναός χτίστηκε γύρω στο 280 π.Χ. και είναι αφιερωμένος στον θεό των αρχαίων Αιγυπτίων, τον Όσιρι. Μάλιστα θεωρούνταν ότι είναι και το σημείο που βρίσκεται ο τάφος της βασίλισσας, Κλεοπάτρας.

Άποψη του ναού στην πόλη «Ταπόσιρις η Μεγάλη», όπου αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρήκαν ενδείξεις για τον τάφο του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Πηγή: Wikipedia

Τι βρέθηκε μέσα στο τούνελ – μυστήριο

Ωστόσο ο σκοπός για τον οποίο χτίστηκε το τούνελ δεν είναι ξεκάθαρος. Πιθανολογείται ότι λειτούργησε σαν ένα αρχαίο υπόγειο τούνελ αποθήκευσης, καθώς οι αρχαιολόγοι έχουν βρει πολλά αρχαία χειροποίητα αντικείμενα, ανάμεσα τους και θραύσματα κεραμικών.

«Δύο κεφάλια από αλάβαστρο βρέθηκαν κοντά στον ναό. Το ένα αφορά ένα άτομο από την περίοδο των Πτολεμαίων και το άλλο είναι πιθανό να είναι άγαλμα του Αμπού του Τρομερού», ανέφερε το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Ερευνητές τόνισαν ότι το τούνελ μοιάζει πολύ με ένα διάσημο τούνελ στην Ελλάδα: το Ευπαλίνειο όρυγμα της Σάμου. Το τούνελ της Αιγύπτου βρίσκεται περίπου 13 μέτρα μέσα στο έδαφος και τμήμα του είναι υποβρύχιο.

Να σημειωθεί ότι και τμήματα του ναού του Όσιρι, που βρίσκεται πάνω από το τούνελ, έπεσαν στην Μεσόγειο Θάλασσα εξαιτίας μεγάλων σεισμών. Η επικεφαλής των ερευνών, αρχαιολόγος, Kathleen Martinez, που ψάχνει τον τάφο της Κλεοπάτρας είπε πως φαίνεται ότι η ανακάλυψη του τούνελ δεν είναι ακριβώς αυτό που έψαχνε. Ωστόσο πιστεύει ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

Η συνάντηση του Μάρκου Αντώνιου με την Κλεοπάτρα. Έργο του Lawrence Alma-Tadema. Πηγή: Public Domain

Μπορεί να είναι υποβρύχιος ο τάφος

Η Κλεοπάτρα ήταν η τελευταία βασίλισσα του Βασιλείου των Πτολεμαίων, που βασίλεψε από το 51 έως το 30 π.Χ. Ο ναός του Όσιρι περιείχε νομίσματα με το όνομα της Κλεοπάτρας, καθώς και τον Μέγα Αλέξανδρο, που έζησε εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα. Γι’ αυτό η Kathleen Martinez πιστεύει ότι το τάφος της διασημότερης βασίλισσας της Αιγύπτου βρίσκεται σε εκείνη την περιοχή.

 

«Ήθελε να ταφεί μαζί του (σ.σ. με τον Μάρκο Αντώνιο) γιατί ήθελε να αναπαραστήσει τον θρύλο της Ίσιδας και του Όσιρι», τόνισε η Kathleen Martinez. «Αν ανακαλύψουμε τον τάφο της Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντωνίου, θα είναι η πιο σημαντική ανακάλυψη του 21ου αιώνα», δήλωσε το 2009 ο τότε υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Zahi Hawass.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Zahi Hawass μίλησε στην εφημερίδα «The Sun» για τις εκτιμήσεις του σχετικά με το που μπορεί να βρίσκετε η τελευταία κατοικία της διάσημης βασίλισσας.

Δείτε επίσης: Η ιστορία του υποβρυχίου από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Μάλιστα αποκάλυψε ότι είναι πιθανό ο τάφος της Κλεοπάτρας να βρίσκεται στον βυθό. «Πιστεύω πραγματικά ότι η Κλεοπάτρα θάφτηκε σε έναν τάφο που χτίστηκε δίπλα στο παλάτι της. Αυτός ο τάφος, τώρα, βρίσκεται κάτω από το νερό», είπε ο Zahi Hawass. Όταν ρωτήθηκε αν αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να μην βρούμε ποτέ την μούμια της Κλεοπάτρας, ο Hawass απάντησε ξεκάθαρα: «Ναι».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου