Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Γιατί τα κοάλα κοιμούνται 20 ώρες την ημέρα;

 Η διατροφή τους παίζει τεράστιο ρόλο

 Τα κοάλα είναι γνωστά για αρκετά πράγματα. Ένα από αυτά είναι οι συνήθειες του ύπνου τους. Κι αυτό γιατί τα κοάλα είναι πολύ υπναράδες και κοιμούνται 18 με 22 ώρες την ημέρα, δηλαδή το μέσο κοάλα φτάνει κάπου στις 20 ώρες την ημέρα.

Ο ελέφαντας κοιμάται 2 με 4 ώρες την ημέρα. Οι συντοπίτες του κοάλα, τα καγκουρώ, κοιμούνται

6 με 10 ώρες το πολύ. Τα κοάλα παραμένουν για ώρες στις κορυφές των δέντρων όπου έχουν την ευχέρεια να κοιμούνται για πολύ περισσότερο. Αλλά γιατί κοιμούνται τόσο πολύ;

Τα κοάλα τρέφονται αποκλειστικά με φύλλα ευκαλύπτου και ενώ έχουν ένα μοναδικό πεπτικό σύστημα που τους επιτρέπει να διασπούν αυτά τα φύλλα, χρειάζεται πολλή ενέργεια για να το κάνουν. Τα φύλλα του ευκαλύπτου είναι εξαιρετικά δηλητηριώδη για τα περισσότερα ζώα και τον άνθρωπο και είναι επίσης χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά. Επομένως, τα κοάλα δεν έχουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Τα ενήλικα κοάλα μπορούν να καταναλώνουν μεταξύ 500 γραμμαρίων και 1 κιλού από φύλλα ευκαλύπτου κάθε μέρα, αλλά δεν χρειάζονται πολύ νερό, επειδή τα φύλλα του ευκαλύπτου περιέχουν έως και 50% νερό.

 

Τα κοάλα κινούνται, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο και μάλιστα μπορούν να κινηθούν πολύ γρήγορα όταν το χρειάζονται. Στην πραγματικότητα τα κοάλα μπορούν να κινηθούν έως και 30 χλμ/ώρα.

Είναι ως επί το πλείστον νυχτόβια ζώα, αλλά μπορούν να τα δεις να κυκλοφορούν και τη μέρα, αν χρειαστεί, διαφορετικά στην άγρια φύση περνούν τον περισσότερο χρόνο τους κουλουριασμένα, καταναλώνοντας την ενέργεια τους για να χωνέψουν τον ευκάλυπτο.

Δείτε επίσης: Ορείχαλκος: Το μυστηριώδες μέταλλο των Ατλάντων

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου