Τα δέκα παράξενα που μας συμβαίνουν: Σίγουρα ο ύπνος είναι απαραίτητος για τον άνθρωπο για να μπορεί ο οργανισμός μας να λειτουργεί σωστά και να επιβιώσουμε.
Στην καλύτερη περίπτωση κλείνουμε τα μάτια μας και όταν ξυπνάμε δεν καταλαβαίνουμε πως πέρασαν τόσες ώρες τόσο γρήγορα!
Κάποιες φορές όμως τα πράγματα δε είναι απλά και μας συμβαίνουν παράξενα
πράγματα ενώ κοιμόμαστε και όχι δεν μιλώ για το ροχαλητό.Σε αυτό το βίντεο βλέπουμε τα 10 πιο παράξενα που μας συμβαίνουν ενώ κοιμόμαστε:
Ύπνος: Τι γίνεται αν κοιμόμαστε με ανοιχτή τηλεόραση
Ο ύπνος είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση. Κάποιοι θέλουν απόλυτο σκοτάδι και ησυχία για να κοιμηθούν. Άλλοι μπορούν να κοιμηθούν και με φως και με φασαρία.
Και υπάρχουν και αυτοί που δεν μπορούν να κοιμηθούν χωρίς τηλεόραση. Είναι όμως αυτή μια σωστή συνήθεια; Μήπως κάνουμε κακό στην υγεία μας;
Μια γενική αντίληψη είναι πως οι οθόνες τη νύχτα μπορούν να διαταράξουν τους φυσικούς κύκλους του ύπνου μας και να μας κρατήσουν ξύπνιους περισσότερο απ’ όσο θα θέλαμε.
Όμως η απάντηση για τη συνήθεια της τηλεόρασης είναι, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, πιο περίπλοκη.
Γιατί μερικοί άνθρωποι θέλουν τηλεόραση ανοιχτή για να τους πάρει ο ύπνος;
Παρά τον θόρυβο της τηλεόρασης, ορισμένοι άνθρωποι φαίνεται να χαλαρώνουν και να τον απολαμβάνουν σαν ένα soundtrack για τον ύπνο τους. Ο Aric Prather, ψυχολόγος ειδικός σε προβλήματα αϋπνίας, αναφέρει στο Yahoo Life ότι δεν είναι ακριβώς σαφές γιατί μερικοί άνθρωποι μπορούν να κοιμηθούν με ανοιχτή τηλεόραση, ενώ άλλοι όχι.
Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να περιορίσει την αισθητηριακή επεξεργασία που μας επιτρέπει να κοιμόμαστε ακόμα κι αν υπάρχει θόρυβος. «Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους», εξηγεί ο Prather.
Η Molly Atwood, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, αναφέρει στο ίδιο δημοσίευμα ότι ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται με ανοιχτή την τηλεόραση είναι ότι τους προσφέρει έναν θόρυβο στο φόντο που τους επιτρέπει να ηρεμούν ή τους αποσπά την προσοχή από διάφορες σκέψεις.
«Το σύστημα ύπνου μοιάζει με την ορμή της πείνας. Όσο περισσότερο είμαστε ξύπνιοι, τόσο περισσότερη όρεξη έχουμε για ύπνο. Αλλά αν βρεθούμε σε μια κατάσταση άγχους ή ενεργοποιηθεί η κατάσταση “μάχης”, παρακάμπτεται η ορμή του σώματός μας για ύπνο».
Εάν λοιπόν το μυαλό κάποιου είναι πολύ ενεργό, λέει η Atwood, αυτό μπορεί να παρακάμψει την ορμή του ύπνου. Η τηλεόραση επιτρέπει σε ανθρώπους να επικεντρωθούν σε κάτι άλλο, ώστε να αποφύγουν τις σκέψεις που μπορεί να τους κρατήσουν ξύπνιους. «Αισθάνονται πιο χαλαροί και μετά είναι πιο εύκολο να κοιμηθούν», σημειώνει.
Η Nicole Carmona, κλινική μεταδιδακτορική στο Stanford Sleep Health and Insomnia Program, συμπληρώνει ότι μερικοί άνθρωποι, λόγω της μεγάλης πίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, βρίσκονται αντιμέτωποι με το άγχος πριν κοιμηθούν. «Υπό αυτές τις συνθήκες, η τηλεόραση μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του ατόμου από τυχόν ανησυχητικές σκέψεις που το κρατούν άυπνο».
Είναι κακό να πέφτετε για ύπνο με ανοιχτή την τηλεόραση;
Πάντως η Δρ. Meena Khan, γιατρός ύπνου στο ιατρικό κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, λέει ότι αν κάποιος αντιμετωπίζει προβλήματα με κακό ύπνο, ο ένοχος μπορεί να είναι η τηλεόραση.
«Η παρακολούθηση τηλεόρασης ενδεχομένως να καθυστερήσει τον ύπνο, ειδικά αν το άτομο ενδιαφέρεται όντως για το πρόγραμμα που προβάλλεται», εξηγεί. Προσθέτει δε ότι όσοι παλεύουν με την αϋπνία θα πρέπει να διασφαλίζουν πως ο εγκέφαλός τους συνδέει το κρεβάτι τους με τον ύπνο, οπότε δεν πρέπει να παρακολουθούν τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρά τους.
Και παρότι ο οργανισμός μας διαθέτει το σύστημα για να φιλτράρει τους ήχους καθώς κοιμόμαστε, δεν μπορεί να απομονώσει όλους τους θορύβους. Οι ακραίες αλλαγές έντασης σε ήχο ή φωτός, όπως μια έκρηξη σε μία ταινία δράσης, μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο μας.
Αυτό που παρακολουθείτε πριν από τον ύπνο μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο καλά κοιμάστε, υπογραμμίζει η Carmona. Ένα συναισθηματικά φορτισμένο περιεχόμενο μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πιο ξύπνιοι, εμποδίζοντας τη χαλάρωση και τον ύπνο. Αν και αυτό προφανώς διαφέρει από άτομο σε άτομο, η Carmona προτείνει να αποφεύγονται εκπομπές και ταινίες που «αυξάνουν τα συναισθήματα φόβου, άγχους, έντασης ή θυμού κοντά στην ώρα του ύπνου».
Κυρίως, ωστόσο, το να αποκοιμηθείτε με την τηλεόραση ανοιχτή κάθε βράδυ μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάτι που σας εμποδίζει να κοιμηθείτε φυσικά. «Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες και νιώθετε ότι η τηλεόραση είναι η μόνη επιλογή που έχετε για να κοιμηθείτε, ίσως να έχει νόημα να μιλήσετε με κάποιον ειδικό ύπνου για να βρείτε μεθόδους διαχείρισης του άγχους ή να ηρεμήσετε το μυαλό σας. Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπείες και εργαλεία», λέει η Atwood.
Τι μπορείτε να κάνετε
Η Atwood σημειώνει ότι είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τον αντίκτυπο του φωτός στον ύπνο σας, καθώς το έντονο μπλε ή λευκό φως μπορεί να καταστέλλει την απελευθέρωση μελατονίνης, της ορμόνης της υπνηλίας.
Εάν παρακολουθείτε τηλεόραση σε υπολογιστή ή tablet, αυτό το φως είναι πιο κοντά στο πρόσωπό σας, γι’ αυτό η Atwood λέει ότι εάν νιώθετε πως πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσετε κάτι πριν κοιμηθείτε, δείτε το σε μια τηλεόραση που βρίσκεται σε πιο μακρινή απόσταση.
Η ρύθμιση ενός χρονοδιακόπτη στην τηλεόρασή σας μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη. Αυτό θα διασφαλίσει πως η τηλεόραση θα είναι απενεργοποιημένη όταν κοιμάστε και έτσι δεν θα μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας.
Γενικά, η Atwood συνιστά να περιορίζετε τον χρόνο που αφιερώνετε παρακολουθώντας τηλεόραση στο κρεβάτι. Αυτό μπερδεύει τον οργανισμό μας και συνδέει το κρεβάτι με καταστάσεις εγρήγορσης αντί για τον ύπνο, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας στο μέλλον. Η δημιουργία μιας ρουτίνας που εστιάζει στην ξεκούραση και τη χαλάρωση, και όχι στην τηλεόραση, μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου