Υλικά
Μερίδες: για 4 ντάκους ή 16 μικρά ντακάκια
16 μικρά ντακάκια ή 4 ντάκοι ή 4 κριθαροκουλούρες
3 μέτριες μελιτζάνες, φλάσκες
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 πιπεριά κέρατο, σε λεπτές ροδέλες
1 μέτρια ντομάτα, σε κυβάκια
1 μικρό, τρυφερό αγγούρι, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη
6 ελιές της αρεσκείας μας (ή όσες θέλουμε), χωρίς τα κουκούτσια
1 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα (ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος)
1 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
60 ml ελαιόλαδο
40 ml ξίδι της αρεσκείας μας
χυμός από 1 λεμόνι
αλάτι
Διαδικασία
Για το ντάκο με «χωριάτικη» μελιτζανοσαλάτα, προθερμαίνουμε το φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.
Βάζουμε τις μελιτζάνες στη σχάρα και τις ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, γυρίζοντάς τες όταν αρχίσει να μαυρίζει και να ζαρώνει η φλούδα τους.
Τις αποσύρουμε από το φούρνο και όσο είναι ακόμα ζεστές τις ξεφλουδίζουμε, βάζουμε τη σάρκα τους σε ένα σουρωτήρι και τις περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού.
Τις πιέζουμε με ένα πιρούνι για να φύγουν τα υγρά τους και τις αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να στραγγίξουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, την ντομάτα, το αγγούρι, την κάππαρη, το βασιλικό και τη μελιτζάνα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι και το αλάτι, και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
Σε μια βαθιά σαλατιέρα βάζουμε σε στρώσεις πρώτα τα ντακάκια (ή τους ντάκους ή τις κριθαροκουλούρες, σπασμένα σε κομμάτια), μετά τη μελιτζανοσαλάτα, τις ελιές, το μαϊντανό και σερβίρουμε τον ντάκο με «χωριάτικη» μελιτζανοσαλάτα.
Δείτε επίσης: Η ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ 77η συνέχεια. (Η κυνική ομολογία)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου