Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Πώς να καθαρίσετε τις βαλίτσες σας σε 6 απλά βήματα, σύμφωνα με ειδικούς

 Σχεδόν όλοι κατά τη διάρκεια των διακοπών, γεμίζουμε τις βαλίτσες μας με ρούχα, αξεσουάρ και προϊόντα περιποίησης. Με τον καιρό, όμως, θα παρατηρήσετε ότι η ίδια η βαλίτσα είναι γεμάτη από σημάδια φθοράς και βρωμιάς, αφού έχει ταξιδέψει για μήνες (ή ακόμα και χρόνια) μέσα από τους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων και τα ράφια των αεροπλάνων.

Το να γνωρίζετε πώς να καθαρίζετε σωστά την βαλίτσα σας μπορεί να σας γλιτώσει εκατοντάδες ευρώ σε επισκευές και αντικαταστάσεις. Εκτός από τις

επιφανειακές ζημιές, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αεροδρόμια είναι γεμάτα βακτήρια που παραμένουν στις επιφάνειες και εξαπλώνονται μέσω της επαφής με το δέρμα, συχνά χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε.

Με τον αποτελεσματικό καθαρισμό της βαλίτσας σας, διατηρείτε επίσης τη σωματική σας υγεία και αυτό ξεκινά με τη φροντίδα των προσωπικών σας αντικειμένων.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τις χειραποσκευές

Είναι καλύτερο να καθαρίζετε τις βαλίτσες σας μεταξύ των ταξιδιών, σύμφωνα με τον μικροβιολόγο Shaun Veran, COO της OURA. Επιπλέον, «καλό είναι να σκουπίζετε γρήγορα τη χειραποσκευή σας κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας», λέει ο ειδικός. «Ο καθαρισμός της βαλίτσας με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι, εστιάζοντας στις λαβές, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης σε ένα ταξίδι».

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε πρέπει να καθαρίσετε τις αποσκευές σας. Καλό είναι ο καθαρισμός να γίνεται αμέσως μετά από ένα ταξίδι και όχι αργότερα. Αφήνοντας τις χειραποσκευές σας μολυσμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξηθεί η ανάπτυξη βακτηρίων και η πιθανότητα για δυσάρεστες οσμές.

Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό των χειραποσκευών σας λάβετε υπόψη το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες και δοκιμάστε τον καθαρισμό σε μια μικρή επιφάνεια.


Λάβετε υπόψη το υλικό

Οι χειραποσκευές χωρίζονται συνήθως σε δύο κατηγορίες: Μαλακές και σκληρές βαλίτσες.

  • Οι μαλακές βαλίτσες είναι κατασκευασμένες από ανθεκτικά υλικά όπως νάιλον και πολυεστέρα (πλεονεκτήματα: ανθεκτικότητα, μειονεκτήματα: όχι φιλικές προς το περιβάλλον).
  • Οι σκληρές βαλίτσες κατασκευάζονται από ελαφριά υλικά όπως πολυκαρμπονάτ και αλουμίνιο (το οποίο συνεπάγεται είναι λίγο πιο ακριβές).

Δοκιμή σε μικρή επιφάνεια

Ανάλογα με το υλικό της χειραποσκευής σας, καλό είναι να κάνετε μια δοκιμή σε ένα μικρό, μη εμφανές σημείο με κάθε καθαριστικό προϊόν που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε. Αυτό διασφαλίζει ότι δεν θα προκαλέσετε περαιτέρω ζημιά στη βαλίτσα σας.


Πώς να καθαρίσετε τις χειραποσκευές σας σε 6 βήματα

Τι θα χρειαστείτε:

  • Πανί μικροϊνών
  • Αντιμικροβιακά μαντηλάκια
  • Απολυμαντικό σπρέι
  • Μαγειρική σόδα
  • Σκούπα
  • Υγρό πιάτων

Οδηγίες καθαρισμού:

  1. Καθαρισμός εξωτερικής επιφάνειας: Ξεκινήστε σκουπίζοντας την εξωτερική επιφάνεια της βαλίτσας σας με ένα υγρό πανί μικροϊνών για να απομακρύνετε επιφανειακούς λεκέδες. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε αντιμικροβιακά μαντηλάκια για απολύμανση. Για μαλακές βαλίτσες, αντικαταστήστε τα μαντηλάκια με απολυμαντικό σπρέι και πανί μικροϊνών. Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε και τις λαβές.
  2. Απολύμανση τροχών: Με το ίδιο πανί μικροϊνών και απολυμαντικό σπρέι, καθαρίστε σχολαστικά τους τροχούς της βαλίτσας σας. Τρίψτε τις αυλακώσεις για να απομακρύνετε εντελώς τυχόν βακτήρια.
  3. Πλύνετε τα χέρια σας: Αφού τελειώσετε με το εξωτερικό, πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν προχωρήσετε στον εσωτερικό καθαρισμό. Αυτό αποτρέπει τη διασταυρωμένη μόλυνση.
  4. Απορρόφηση οσμών με μαγειρική σόδα: Ενώ το εσωτερικό της βαλίτσας δεν λερώνεται τόσο όσο το εξωτερικό, χρειάζεται και αυτό καθαρισμό. Αφού αδειάσετε τη βαλίτσα, τοποθετήστε την οριζόντια και πασπαλίστε την εσωτερική επένδυση με μαγειρική σόδα. Αφήστε τη να απορροφήσει τις οσμές όλο το βράδυ.
  5. Απομάκρυνση σόδας και σκόνης με σκούπα: Την επόμενη μέρα, χρησιμοποιήστε τη σκούπα για να απομακρύνετε προσεκτικά τη μαγειρική σόδα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν κρυμμένες σκόνες.
  6. Αφαίρεση λεκέδων με υγρό πιάτων: Για το τελικό στάδιο απολύμανσης, βρέξτε ένα πανί με νερό και υγρό πιάτων. Σκουπίστε απαλά την εσωτερική επιφάνεια για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα σόδας ή επίμονους λεκέδες. Αφήστε τη βαλίτσα να αεριστεί για μερικές ώρες πριν την αποθηκεύσετε.

Απολαύστε τα ταξίδια σας με μια πλήρως απολυμασμένη και καθαρή χειραποσκευή.


Πώς να διατηρήσετε τις χειραποσκευές σας χωρίς βακτήρια κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού

Τα ταξίδια συχνά συνοδεύονται από έκθεση σε διάφορα βακτήρια. Ακολουθώντας απλές συμβουλές, μπορείτε να διατηρήσετε την χειραποσκευή σας καθαρή και να αποφύγετε τη διασπορά μικροβίων καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

  • Απολυμαντικά μαντηλάκια: Ένα πακέτο με απολυμαντικά μαντηλάκια είναι πάντα χρήσιμο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Μπορείτε εύκολα να σκουπίζετε τη χειραποσκευή σας ανά τακτά διαστήματα, ειδικά όταν βρίσκεστε σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία ή μετακινήσεις με μεσώ μεταφοράς.
  • Συχνό πλύσιμο χεριών: Το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την πρόληψη της εξάπλωσης των βακτηρίων.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας: Αγγίζοντας το πρόσωπό σας με άπλυτα χέρια μπορεί να μεταφέρει βακτήρια στα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.
  • Μάσκα προστασίας: Η χρήση μάσκας ενώ πετάτε ή βρίσκεστε σε πολυσύχναστα μέρη, μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή της εισόδου ιών και βακτηρίων στους αεραγωγούς σας.

 

Προστατευτική θήκη: Οι συχνοί ταξιδιώτες ίσως ωφεληθούν από τη χρήση μιας διάφανης θήκης για την χειραποσκευή τους. Η θήκη προστατεύει τη βαλίτσα σας από γρατζουνιές, ατυχήματα και πιθανή έκθεση σε βακτήρια κατά τη μεταφορά.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου