Κάθε φορά που ξεφλουδίζετε μια μπανάνα και πετάτε τη φλούδα, απορρίπτετε ένα νόστιμο και θρεπτικό σνακ. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι αν οι φλούδες μπανάνας ζεματιστούν, αποξηραθούν και αλεσθούν σε μορφή αλευριού, μπορούν να μετατραπούν σε αρτοσκευάσματα που έχουν εξίσου ωραία γεύση, αν όχι καλύτερη, από τα προϊόντα με βάση το σιτάρι.
Πιθανότατα δεν έχετε σκεφτεί ποτέ να μαγειρέψετε με φλούδα μπανάνας. Ίσως μέχρι τώρα δεν
γνωρίζατε ότι αυτό όχι μόνο είναι απολύτως ασφαλές, αλλά οι επιστήμονες απέδειξαν ότι είναι πραγματικά καλό για την υγεία σας.Τι μπορώ να κάνω με τις φλούδες από τις μπανάνες
Όταν τα προϊόντα του πειράματος με φλούδα μπανάνας δοκιμάστηκαν γευστικά, οι καταναλωτές ανέφεραν ότι ήταν εξίσου ευχαριστημένοι με τις γεύσεις όπως με τα συνηθισμένα μπισκότα ζάχαρης.
Επίσης, θα λάβετε μια γενναιόδωρη μερίδα μετάλλων και θρεπτικών συστατικών κατά του καρκίνου. Για παράδειγμα, τα εμπλουτισμένα με φλούδες μπανάνας μπισκότα ζάχαρης που παρασκευάστηκαν στη μελέτη περιείχαν πολύ περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο και αντιοξειδωτικά.
Από την άλλη πλευρά, η προσθήκη μεγάλης ποσότητας αλευριού από φλούδα μπανάνας είχε ως αποτέλεσμα μπισκότα που ήταν κάπως καφέ και σκληρά, πιθανότατα από όλες τις επιπλέον φυτικές ίνες. Αλλά όταν οι παρτίδες παρασκευάστηκαν με αλεύρι που περιείχε 7,5% φλούδα μπανάνας, η υφή των μπισκότων είχε μια πολύ πιο ελκυστική ισορροπία. Επιπλέον, τα προϊόντα διατηρούνταν καλά στο ράφι για 3 μήνες σε θερμοκρασία δωματίου.
Ενώ η μελέτη εξέτασε μόνο τις συνέπειες της προσθήκης φλούδας μπανάνας σε ψημένα μπισκότα, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η χρήση αλευριού από φλούδα μπανάνας σε ψωμιά, κέικ και ζυμαρικά μπορεί επίσης να αξίζει να εξεταστεί.
Πέρυσι, για παράδειγμα, μια μελέτη για το κέικ με φλούδα μπανάνας διαπίστωσε ότι η κίτρινη φλούδα του φρούτου παρέχει ένα φυσικό χρώμα τροφίμων στο ψημένο προϊόν καθώς και μια θρεπτική ώθηση.
Μήπως πρέπει να τρώτε και τη φλούδα της μπανάνας;
Ενώ οι περισσότεροι από εμάς πετάμε τη φλούδα της μπανάνας στα σκουπίδια, μια νέα μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση έως και 10% του αλεύρου σίτου με αλεύρι από φλούδα μπανάνας μπορεί να εμπλουτίσει το ψημένο ψωμί με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος.
Δεν είστε λάτρεις του ψησίματος; Η Nigella Lawson χρησιμοποίησε φλούδες μπανάνας στο κάρυ της, ενώ vegan bloggers έχουν διαδώσει πρόσφατα την ιδέα του μπέικον από φλούδες μπανάνας.
Η κατανάλωση της φλούδας αυτού του φρούτου δεν είναι απλώς μια υγιεινή επιλογή, μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Περίπου το 40% του βάρους μιας μπανάνας βρίσκεται στη φλούδα της, και τις περισσότερες φορές, αυτή η γεμάτη θρεπτικά συστατικά φλούδα απλά πετιέται.
Βέβαια, οι φλούδες μπανάνας είναι αρκετά άχρηστες όταν είναι ωμές. Αλλά αν τις μαγειρέψετε σωστά, μπορούν στην πραγματικότητα να έχουν πολύ καλή γεύση. Μπορεί ακόμη και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ορισμένων προϊόντων, καθώς οι φλούδες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Το ίδιο ισχύει και για τις φλούδες άλλων φρούτων, όπως η φλούδα του μάνγκο, η οποία επίσης βρέθηκε ότι αυξάνει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενός κέικ και βελτιώνει τη γεύση του.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα καθαρίζετε μια μπανάνα για να φάτε το φρούτο, σκεφτείτε να κρατήσετε τη φλούδα. Το στομάχι σας μπορεί να σας ευχαριστήσει αργότερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου