Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Γίγαντες αγιορείτικοι ή φασολάδα νηστίσιμη (αλάδωτα)

 Υλικά

500 γρ. γίγαντες ή φασόλια μέτρια για φασολάδα

1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 μεγάλα καρότα σε φετούλες

1 πράσο ψιλοκομμένο

πάπρικα γλυκιά, μπούκοβο (ή τσίλι), κόλιανδρο, μαντζουράνα

1 κύβο μυρωδικών

1/2 ματσάκι μαϊντανό

400-500 ml χυμός ντομάτας (μια συσκευασία ο,τι έχετε)


Οδηγίες μαγειρέματος

1 Αποβραδίς μου λιάζουμε τα φασόλια σε νερό (μπορείτε να προσθέσετε και 1 κτγλ σόδα).

2 Την άλλη μέρα στραγγίζουμε τα φασόλια και ξεπλένουμε αν έχουμε ρίξει σόδα. Ζεσταίνουμε 3 λίτρα νερό και τα αφήνουμε μα πάρουν μια βράση. Προσοχή θα αφρίσουν αρκετά!

3 Τα κατεβάζουμε και τα ξεπλένουμε σε σουρωτήρι. Ξεπλένουμε και την κατσαρόλα από τους αφρούς και προσθέτουμε 2 λίτρα κρύο νερό. Το βάζουμε σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε ξανά τα φασόλια.

4 Εν τω μεταξύ ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το πράσο και τον μαϊντανό.

5 Ξαφρίζουμε τα φασόλια με ένα κουτάλι και αφαιρούμε και τυχόν κελύφη που έχουν διαχωριστεί από τα φασόλια. Μόλις αφαιρέσουμε όλο τον αφρό ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά, ενώ τον μαϊντανό τον κρατάμε για αργότερα. Συνεχίζουμε το ξάφρισμα ενώ βράζουν, γιατί θα βγάλει κι άλλο αφρό το κρεμμύδι.

6 Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και τον κύβο μυρωδικών. Προσθέτουμε πιπέρι, πάπρικα, μπούκοβο, κόλιανδρο, μαντζουράνα και τέλος τον μαϊντανό. Εγώ δεν βάζω καθόλου αλάτι για να μην σκληρύνουν τα φασόλια. Γίνεται υπέροχο!

7 Βράζουμε τα φασόλια για 2 ώρες, μετρώντας το χρόνο αφού έχουμε τελειώσει τη διαδικασία με το ξάφρισμα και την προσθήκη υλικών που έχει πάρει επίσης μισή ώρα. Ανακατεύουμε τακτικά και προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό που και που, ειδικά μετά την πρώτη ώρα για μα μην κολλήσει. Αν φτιάχνετε φασολάδα δοκιμάζετε για να σιγουρευτείτε ότι βράσαμε τα φασόλια και κατεβάζετε. Πρέπει να φαίνεται χυλωμένη για να είναι έτοιμη!

 

8 Για γίγαντες: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 στις αντιστάσεις. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό στους χυλωμένους γίγαντες, συνεχίζουμε το βρασμό για 10 λεπτά και έπειτα μεταφέρουμε σε μεγάλο πυρέξ. Συνεχίζουμε το ψήσιμο στη μέση του φούρνου για τουλάχιστον μια με μιάμιση ώρα ακόμα ανακατεύοντας τακτικά και προσθέτοντας μια με δυο φορές 1/2 ποτήρι νερό, για να είναι καλυμμένα και να συνεχίζει ο βρασμός τους. 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου