Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Ποιο είναι πραγματικά το μυστικό που κρύβει η «Sea of Death» στην έρημο της Τάκλα Μακάν;

Οι αρχαίοι πίστευαν ότι από τη στιγμή που θα έμπαινες σε αυτό το μέρος δεν υπήρχε έξοδος διαφυγής. Πριν από πολύ καιρό, υπήρχαν σπίτια και ναοί εκεί. Σήμερα, τα πάντα είναι θαμμένα κάτω από την άμμο.

Τα πολύτιμα αρχαία είναι κρυμμένα βαθιά κάτω από την «Sea of Death»(θάλασσα θανάτου), ή αλλοιώς την έρημο Takla Makan.

Οι αρχαιολόγοι έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν μερικά από τα μυστικά που είναι κρυμμένα σε αυτή τη μυστηριώδη περιοχή. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι απλώς ξύνουμε μόνο την επιφάνεια και μόνο ο

χρόνος θα δείξει τι περισσότερες θαυμαστές ανακαλύψεις περιμένουν να ανακαλυφθούν.

Η έρημος Τακλαμακάν είναι η μεγαλύτερη έρημος στην Κίνα και επίσης θεωρείται ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, που καλύπτει μια έκταση πάνω από 33.700 τετραγωνικά

χιλιόμετρα (πάνω από 13.000 τετραγωνικά μίλια). Στη γλώσσα Uigur, Takla Makan σημαίνει «μπορείτε να μπεί κανείς σε αυτή, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσει να βγει» και γι ‘αυτό η έρημος επίσης ονομάζεται την «Sea of Death (η θάλασσα του θανάτου).

Η Takla Makan είναι η μεγαλύτερη έρημος στην Κίνα.

Η έρημος είναι πολύ σημαντική για τους ανθρώπους σε αυτή την περιοχή.

Σύμφωνα με έναν αρχαίο μύθο, πριν από πολύ καιρό, ένα ισχυρό υπερφυσικό ον που είδε τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε αυτό το μέρος, σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει, χρησιμοποιώντας δύο μαγικά αντικείμενα που είχε στην κατοχή του, ένα χρυσό τσεκούρι και ένα χρυσό κλειδί.

Έδωσε το χρυσό τσεκούρι του στο Καζακστάν, έτσι ώστε να χωρίσουν το βουνό Αλτάι και να εκτραπεί το νερό από τα βουνά στα χωράφια.

Το υπερφυσικό ον είχε προγραμματίσει να δώσει το χρυσό κλειδί για την Uigur, έτσι ώστε να μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα του θησαυρού-σπιτιού του Tarim Basin, αλλά, δυστυχώς, η μικρότερη κόρη του έχασε το κλειδί. Αυτό τον εξόργισε τόσο πολύ που την κράτησε σε αιχμαλωσία στη λεκάνη Tarim και έτσι σχηματίστηκε η έρημος Takla Makan.

Σε πιο σύγχρονες εποχές, οι ιστορικοί έμαθαν ότι η έρημος Takla Makan είχε επίσης διαδραματίσει έναν ζωτικής σημασίας ρόλο.

Υπάρχουν οάσεις που βρίσκονται στις δύο διαδρομές γύρω από την έρημο που αυτό χρησίμευσε ως σημαντικά σημεία διαπραγμάτευσης στο λεγόμενο Δρόμου του Μεταξιού.

Από όλα τα πολύτιμα αγαθά που διέσχιζαν την περιοχή αυτή, το μετάξι ήταν ίσως το πιο σημαντικό για τους ανθρώπους της Δύσης.

Το 1896, ο Σουηδός εξερευνητής Sven Hedin έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη στην πόλη – όαση Dandan Oilik, στην καρδιά της ερήμου Takla Makan.

Σε μια συνέντευξη στην English People Daily, ο Zhang Yuzhong, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Xinjiang Archeology Research Institute, δήλωσε: «Στο παρελθόν, οι εμπειρογνώμονες στην Κίνα και στο εξωτερικό, είχαν πιστέψει δεν υπήρχε ίχνος των ανθρώπων στην έρημο».

Αλλά ο Sven Hedin βρήκε πολλά ερείπια σπιτιών. Στη συνέχεια ο Aurel Stein, ένας άλλος εξερευνητής γνωστός ως πρωτοπόρος του Δρόμου του Μεταξιού, έμεινε εκεί για δύο εβδομάδες, και βρήκε τα λείψανα 18 ακόμη κατοικημένων σπιτιών και εντόπισε ορισμένες ναούς. Βρήκε επίσης έγγραφα από τις δυναστείες Tang και Han.

Το 1900, ο Hedin για άλλη μια φορά επισκέφθηκε την Takla Makan. Σε αυτή του την αποστολή, ανακάλυψε τα ερείπια της αρχαίας πόλης Loulan, θαμμένη κάτω από την άμμο.

Ο Zhang Yuzhong είπε, «Η αρχαία πόλη της Loulan είναι η πρωτεύουσα του βασιλείου του Loulan, το οποίο χρονολογείται ως αρχαιότερο ακόμη και από το Dandan Oilik.

Αυτές οι δύο ανακαλύψεις, Dandan Oilik και Loulan, χαρακτηρίζουν τα αρχαιολογικά γεγονότα στην Xinjiang».

Το 1910, δέκα χρόνια μετά την ανακάλυψη του Loulan, ένας τοπικός κυνηγός ανακάλυψε έναν τάφο κοντά σε ένα ρυάκι 175 χιλιόμετρα μακριά.

Ονομάστηκε «creek tomb» δηλαδή «κολπίσκος τάφος». Κατασκευάτηκε χρησιμοποιώντας περισσότερους από 100 ξύλινους στύλους και ανεγέρθηκε σε έναν αμμόλοφο. Ο τάφος θεωρείται ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυστήρια στον αρχαίο ασιατικό πολιτισμό.

Πολλές μούμιες βρέθηκαν στην έρημο Τάκλα Μακάν.

Ο Zhang είπε, «Ανήκει στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, η ιστορία του οποίου στη Xinjiang εκτείνεται πίσω 4.000 χρόνια.Μισό αιώνα αργότερα, το 1979, μία γυναικεία μούμια που χρονολογείται σχεδόν 4.000 χρόνια πριν, ανακαλύφθηκε στην Loulan. Η μούμια ήταν καλά διατηρημένη και την ονόμασαν «Καλλονή του Loulan».

Το 1995, ένα αρχαίο χρυσοκέντητο ύφασμα που εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε στην επαρχία Σιτσουάν κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν, βρέθηκε στα ερρείπια της Niya στα νότια της ερήμου Takla Makan. Έγινε ένα από τα κορυφαία αρχαιολογικά ευρήματα εκείνο το έτος.

Το 2003, κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής στο «creek tomb», μια άλλη καλά διατηρημένη θηλυκή μούμια βρέθηκε. Επίσης, υπολογίζεται πάνω από 4.000 ετών. Η μούμια είχε ακόμα όμορφα χαρακτηριστικά του προσώπου, πάχος των βλεφαρίδων, και ένα ορατό χαμόγελο. Για για άλλη μια φορά εξέπληξε τον κόσμο, 24 χρόνια μετά την ανακάλυψη της πρώτης μούμιας στη Loulan.

Ποιοι κατοικούσαν σε αυτή την περιοχή και τι είδους επαφή ή σχέση είχαν με την ευρωπαϊκή ήπειρο;

Ένας άνθρωπος με κόκκινα-ξανθά μαλλιά. Σαφή τα ευρωπαϊκή χαρακτηριστικά του, ακόμα ορατά μετά από σχεδόν 3.500 χρόνια στον τάφο του στην έρημο Τακλαμακάν.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αρκετές καλοδιατηρημένες μούμιες ανακαλύφθηκαν στην έρημο Τάκλα Μακάν.

Εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 3000 ετών και αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν μακρυά κοκκινωπά και ξανθά μαλλιά, Ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά και δεν φαίνεται να είναι οι πρόγονοι του σύγχρονου κινεζικού λαού. Οι αρχαιολόγοι σήμερα πιστεύουν ότι μπορεί να είναι οι πολίτες ενός αρχαίου πολιτισμού που υπήρχε στο σταυροδρόμι μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης

 

Φαίνεται ότι ένας ολόκληρος μυστικός αρχαίος κόσμος είναι κρυμμένος κάτω από την άμμο. Ποιες άλλες εκπληκτικές ανακαλύψεις οι αρχαιολόγοι θα ανακαλύψουν σε αυτό το επικίνδυνο και μυστηριώδες μέρος;

Από το kastamonitis

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου