Δημήτρης Κοντόπουλος
Υλικά
Τεμάχια: 24
Για τα ρολά
24 φύλλα ρυζιού για βιετναμέζικα ρολά*
48 γαριδούλες μικρές, καθαρισμένες και χωρίς κεφάλι, προβρασμένες (ξεπαγωμένες)
150 γρ. φύτρες*
1 ματσάκι δυόσμος, ψιλοκομμένος
1 ματσάκι κόλιανδρος (ή μαϊντανός), ψιλοκομμένος
2-3 μικρά αγγουράκια+2-3 καρότα, κομμένα σε σπιρτόξυλα
Για τη σάλτσα
120 ml έτοιμη σάλτσα ψαριού*
2 κουτ. σούπας χυμός λάιμ
2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
1 πιπερίτσα τσίλι (ή λιγότερο), καθαρισμένη, ψιλοκομμένη
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τα βιετναμέζικα ρολά γεμιστά με γαρίδες και λαχανικά, ξεκινάμε φτιάχνοντας τη σάλτσα.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι με 120 ml νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.
Ρολά
Μαλακώνουμε τα φύλλα ρυζιού σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Τα στεγνώνουμε σε μια πετσέτα.
Απλώνουμε ένα φύλλο και βάζουμε στην άκρη του 2 γαριδούλες, μπαστουνάκια αγγουριού και καρότου, φύτρα και μυρωδικά. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό, φέρνοντας τις άκρες του προς τα μέσα, για να κλείσουμε τη γέμιση.
Τακτοποιούμε τα ρολά σε πιατέλα και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με τη σάλτσα.
Μυστικά
*
Υλικά της ασιατικής κουζίνας βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 141.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου