Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024

Καραβίδες ψητές με καμένο βούτυρο και μούρα

Γιάννης Λιόκας

Θανάσσης Τάσσος

 Υλικά

Μερίδες: 6

 1 κιλό καραβίδες ποταμίσιες (ή θαλασσινές)

 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό

 200 γρ. μούρα (φρέσκα ή κατεψυγμένα και αποψυγμένα)

 50 ml χυμός λεμονιού

 1 κουτ. γλυκού ρίγανη

 3 αυγά

 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Για τις ψητές καραβίδες με καμένο βούτυρο και μούρα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τις καραβίδες για 1/2 λεπτό.

Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό, ώστε να σταματήσουμε τον βρασμό.

Τις αφήνουμε για 2 λεπτά, τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί, απλώνουμε τις καραβίδες και τις ψήνουμε στο ψηλότερο ράφι του φούρνου, ακριβώς κάτω από το γκριλ, για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Τις απλώνουμε σε πιατέλα.

Καμένο βούτυρο με μούρα

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά, για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να λιώσει και να γίνει καφετί.

Το σουρώνουμε και το αδειάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε.

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τα αυγά για 3 λεπτά, από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό.

Τα κρυώνουμε, τα σπάμε και αδειάζουμε τον υδαρή κρόκο τους με ένα κουτάλι στον πολυκόφτη με το βούτυρο. Με το βράσιμο τα παστεριώσαμε, ώστε να τα καταναλώσουμε με ασφάλεια.

Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια λεία σάλτσα.

 

Την αδειάζουμε σε μπολ, σκορπίζουμε τα μούρα και σερβίρουμε με τις καραβίδες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου