Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

Κρυώνουν τα σκυλάκια και τα γατάκια μας; Πως τα προστατεύουμε;

 Κρυώνουν τα σκυλάκια και τα γατάκια μας; Είναι τόσα πολλά που θέλουμε να ξέρουμε για τα υπέροχα τριχωτά μωρά μας περισσότερο για να ικανοποιούμε τις ανάγκες τους και να είμαστε σίγουροι πως είναι ασφαλείς και ευτυχισμένα κοντά μας

Τώρα που αλλάζει ο καιρός και ο χειμώνας πλησιάζει όλοι αναρωτιόμαστε, πως και πόσο κρυώνουν τα ζουζούνια μας;

Η απάντηση είναι πως ναι – υπάρχουν συνθήκες στις οποίες ο σκύλος μας μπορεί να

κρυώνει κατά τη διάρκεια της βόλτας ή στην περίπτωση των σκύλων που ζουν μόνιμα σε εξωτερικούς χώρους. Υπάρχει συχνά η εντύπωση ότι οι σκύλοι (και οι γάτες) δεν κρυώνουν και πως από τη φύση τους αντέχουν ακόμα και στο πολύ κρύο (και τη ζέστη αντίστοιχα).

Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια καθώς πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι πρόκειται για κατοικίδια ζώα που εξημερωθήκαν από τον άνθρωπο και ναι μεν δεν αντιδρούν το ίδιο με εμάς στις συνθήκες του περιβάλλοντος αλλά επίσης έχουν προσαρμοστεί στην συγκατοίκηση μαζί μας και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό σε συνθήκες εσωτερικού χώρου και ελεγχόμενης θερμοκρασίας.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τα αδέσποτα σκυλιά (και γατιά) κρυώνουν ακόμα πιο συχνά ακόμα και χωρίς να επικρατούν ακραία κρύες θερμοκρασίες, καθώς εκείνα είναι εκτεθειμένα συνέχεια στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες και μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων χωρίς κανενός είδους καταφύγιο και επαρκή τροφή η οποία εξασφαλίζει τη σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Στην περίπτωση λοιπόν των αδέσποτων φίλων μας (σκύλων και γάτων), όσοι μπορούμε καλό είναι να φροντίσουμε να μπορούν να βρουν έστω προσωρινό καταφύγιο από το ακραίο κρύο καθώς και άφθονη τροφή και καθαρό νερό. Ένα ζεστό, προστατευμένο σημείο στην αυλή ή το πάρκινγκ μας, ένα σκεπασμένο κουτί με μία κουβερτούλα ή ένα παλιό πουλόβερ μας, σε μία αποθήκη και οπουδήποτε μπορούμε να παρέχουμε μία προστατευμένη γωνιά μαζί με λίγο φαγητό και νερό μπορεί να σώσει τη ζωή τους.

Οι γάτες για να προφυλαχτούν από το κρύο και τη βροχή βρίσκουν συχνά καταφύγιο μέσα στα καπό των αυτοκινήτων ή κάτω από αυτά. Ειδικά αν έχετε αποικίες αδέσποτων γατιών στην γειτονιά σας, θυμηθείτε να χτυπήσετε αρκετές φορές το καπό του αυτοκινήτου πριν βάλετε μπροστά τη μηχανή σας ούτως ώστε αν κάποια γατούλα βρίσκεται μέσα ή κάτω από αυτό να βγει εγκαίρως.

Πότε κρυώνει ο σκύλος μου;

Όπως κι εμείς έτσι και τα κατοικίδιά μας αντιλαμβάνονται την πτώση της θερμοκρασίας, ωστόσο έχοντας διαφορετική ευαισθησία μπορεί να επηρεάζονται λιγότερο ή περισσότερο από αυτή. Υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν τον βαθμό ευαισθησίας των σκύλων στο κρύο και αυτοί είναι κυρίως το είδος του τριχώματος και το μέγεθος του σκύλου.

Αν πάντως παρατηρείτε τον σκύλο σας κατά τη διάρκεια της βόλτας σε μία κρύα μέρα να δυσανασχετεί και να τρέμει, τότε άσχετα με το μέγεθος ή το είδος της γούνας του, πιθανόν κρυώνει.

Τα σημεία του σώματος που είναι πιο ευαίσθητα στο κρύο είναι η κοιλιά τους, τα αυτιά τους αλλά και η μύτη τους στις περιπτώσεις που φυσάει κρύος αέρας.

Οι πατούσες των σκύλων δεν είναι τόσο ευαίσθητες στο κρύο καθώς είναι τέτοια η «κατασκευή» τους ακριβώς για να προστατεύονται από αυτό. Συνεπώς τα «παπούτσια» ή «καλτσάκια» σκύλων σε χώρες που δεν έχουν βαρύ χειμώνα με παρατεταμένα χαμηλές θερμοκρασίες δεν τους είναι τόσο απαραίτητα για την βόλτα καθώς περισσότερο τους προκαλούν δυσφορία στο περπάτημα παρά τα βοηθούν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο σκύλος μας μπορεί να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε βρεγμένο και παγωμένο έδαφος καθώς σαφώς και κάποια στιγμή θα κρυώσουν και οι πατούσες του και τα πόδια του αλλά στη διάρκεια μίας σύντομης βόλτας δεν διατρέχει μεγάλο κίνδυνο. Κάποιοι σκύλοι, συνήθως σε περιοχές όπου ο χειμώνας έχει μεγάλη διάρκεια και οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, φορούν ειδικά «παπουτσάκια» κυρίως όμως για να προστατευτούν από τα ειδικά χημικά και άλατα που χρησιμοποιούν για να καθαρίσουν το πάγο ή από τις κοφτερές γωνίες και αιχμές που μπορεί να δημιουργήσει ο παγετός σε βόρειες χώρες με παρατεταμένους χειμώνες.

Υπάρχουν σκύλοι που κρυώνουν περισσότερο;

Μεγαλόσωμοι σκύλοι με διπλό μανδύα όπως τα Χάσκυ, οι Ποιμενικοί, οι Πυρυναίοι, τα Τσόου Τσόου, οι Νέας Γης, τα Γκόλντεν Ριτρίβερς έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο κρύο και μάλιστα μερικές φυλές αισθάνονται πιο άνετα καθώς η φυσιολογία και η βιολογία τους είναι φτιαγμένη για κρύο κλίμα.

Ο διπλός, πυκνός μανδύας σε οποιονδήποτε σκύλο συνήθως προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή στο κρύο ενώ αντίθετα σκύλοι με μονό μανδύα και κοντό τρίχωμα όπως τα Μπόξερ, τα Ντόμπερμαν, οι μεγάλοι Δανοί ή μικρόσωμοι σκύλοι όπως τα Τεριέ, τα Παγκ ή τα Τσιουάουα καθώς και τα κουτάβια ή τα ηλικιωμένα κατοικίδια τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα στο κρύο και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν βρίσκονται έξω και έχει πολύ κρύο.

Πως προστατεύω τον σκύλο μου από το κρύο;

-Αρχικά- και ιδιαίτερα κατά τις ημέρες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες – μπορούμε να μειώσουμε τη διάρκεια της βόλτας και να αναπληρώσουμε τον ποιοτικό χρόνο παιχνιδιού και εκτόνωσης που τους είναι απαραίτητα με περισσότερο παιχνίδι στο σπίτι.

– Μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε το σκύλο μας ντύνοντάς τον με ειδικά ρούχα για την προστασία από το κρύο – κατάλληλα για το κρύο και αδιάβροχα – ενώ μπορούμε να του φορέσουμε ακόμα και αυτοσχέδια ρούχα που έχουμε ράψει ή μετατρέψει από δικά μας.

– Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε ο σκύλος μας να παραμένει όσο πιο στεγνός γίνεται όσο βρίσκεται έξω και σίγουρα τον στεγνώνουμε καλά – ειδικά στην κοιλιά, το κεφάλι και τις πατούσες- όταν επιστρέφουμε. Αν ο σκύλος μας έχει βραχεί και κρυώνει αρκετή ώρα μετά από την επιστροφή μας, τον στεγνώνουμε περαιτέρω και τον ζεσταίνουμε με τη βοήθεια είτε μίας ζεστής σιδερωμένης πετσέτας ή ακόμα καλύτερα με ένα σεσουάρ προσέχοντας να μην πλησιάζουμε τον ζεστό αέρα πολύ κοντά στο δέρμα του καθώς μπορεί να του προκαλέσουμε έγκαυμα. Αν συνεχίζει να δείχνει σημάδια ότι κρυώνει τότε συμβουλευτείτε άμεσα τον κτηνίατρό σας.

– Προσαρμόζουμε ανάλογα των καλλωπισμό του σκύλου μας το χειμώνα και φροντίζουμε να μην τον κουρεύουμε υπερβολικά προσφέροντας του έτσι προστασία από το κρύο.

– Εάν ο σκύλος μας είναι το ίδιο δραστήριος και ενεργητικός και τις κρύες μέρες τότε μπορούμε να τον βοηθήσουμε αυξάνοντας λίγο την ποσότητα φαγητού του καθώς το κρύο αυξάνει τις ενεργειακές τους ανάγκες. Αν όμως ο σκύλος λόγω του κρύου έχει μειωμένη δραστηριότητα τότε δεν αυξάνουμε το φαγητό του καθώς η μειωμένη άσκηση σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού μπορεί να αυξήσει το βάρος του.

Η φύση έχει φροντίσει ώστε τα ζώα να προσαρμόζονται στις καιρικές συνθήκες και εφόσον δεν συντρέχει λόγος υγείας μπορείτε άνετα να χαρείτε το χειμώνα – ακόμα και το χιόνι – με τα αγαπημένα σας κατοικίδια χωρίς φόβο. Ακόμα και αν ο σκύλος μας είναι λίγο πιο ευαίσθητος στο κρύο ή το είδος του τριχώματός του δεν του παρέχει αρκετή προστασία, με φροντίδα από εμάς ούτως ώστε να παραμένει ζεστός και στεγνός, μπορεί και έχει ανάγκη να χαρεί τη βόλτα και την συναναστροφή μαζί μας και τους φίλους του.

 

Στις μέρες με χιόνι, αδράξτε την ευκαιρία και απολαύστε το μαζί τους χωρίς άγχος έχοντας πάρει μαζί σας τα απαραίτητα, ανανεωθείτε και γεμίστε ενέργεια από μια υπέροχη εκδρομή στα χιονισμένα τοπία της περιοχής σας και απολαύστε τον ενθουσιασμό της ουράς τους καθώς παίζετε στο χιόνι. Προσοχή στις γλίστρες, have fun και γεμίστε όλοι τις μπαταρίες σας!

Από το tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου