Κυριακή Αρχοντάκη-Μιχοπούλου
Υλικά
Κομμάτια: 40
Για τη ζύμη
250 ml ελαιόλαδο
130 ml χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
60 γρ. ζάχαρη
230 γρ. χοντροκοπανισμένα καρύδια + λίγα ακόμα για το πασπάλισμα, αν θέλουμε
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1.500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
250 γρ. μέλι
750 ml νερό
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε φοινίκια, ξεκινάμε ρίχνοντας σε μια λεκάνη το ελαιόλαδο, τον χυμό και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε έντονα με το σύρμα, μέχρι να μισολιώσει η ζάχαρη και το μείγμα να γίνει ανοιχτόχρωμο.
Προσθέτουμε τα κοπανισμένα καρύδια και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε σταδιακά όσο αλεύρι χρειάζεται, καθώς και το μπέικιν πάουντερ, ώστε να φτιάξουμε μια ζύμη αρκετά μαλακή και έντονα λαδερή, και ζυμώνουμε με τα χέρια.
Πλάθουμε τα φοινίκια σε μακρόστενο σχήμα και κάπως στρογγυλεμένα πάνω, όπως τα σουτζουκάκια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
Αραδιάζουμε τα φοινίκια σε καλά λαδωμένα ταψιά και τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Σιρόπι
Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και τα βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλλά διατηρούμε το σιρόπι ζεστό.
Βάζουμε δόσεις από κρύα φοινίκια στο σιρόπι (έτσι ώστε όλα να καλύπτονται από το υγρό), τα αφήνουμε για 2 λεπτά και τα μεταφέρουμε σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα.
Αν θέλουμε, σκορπίζουμε επιπλέον κοπανισμένα καρύδια σε κάθε στρώση από τα φοινίκια που τακτοποιούμε στην πιατέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γαστρονόμου με τίτλο «Τα γλυκά των Χριστουγέννων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου