Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Baba au rum με σαντιγί βανίλιας

Αλέξανδρος Κονιάρης

 Υλικά

Μερίδες: για 1 μεγάλη φόρμα με τρύπα – περίπου 12 μερίδες

Για το σιρόπι

 375 γρ. νερό

 185 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

 1 κάψουλα βανιλίνη

 ξύσμα από 1 λάιμ

 75 γρ. ρούμι

Για τη ζύμη

 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα

 15 γρ. νωπή μαγιά

 100 γρ. νερό (ελαφρώς χλιαρό, όχι καυτό)

 3 αυγά μεσαίου μεγέθους (150 γρ.)

 75 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για τη φόρμα

 10 γρ. (2 κουτ. γλυκού) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

 5 γρ. (1 κουτ. γλυκού) αλάτι

Για τη σαντιγί βανίλιας

 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

 20 γρ. ζάχαρη άχνη

 1 λοβός βανίλιας (με ένα μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος τον λοβό και ξύνουμε και παίρνουμε από μέσα τα σποράκια)

Για τη διακόσμηση

 φρούτα του δάσους ή αχλάδια, κομμένα

 τριμμένη σοκολάτα


Διαδικασία

Σιρόπι

Για να φτιάξουμε baba au rhum, ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και τους δίνουμε μία βράση (μετράμε 10 δευτερόλεπτα από όταν ξεκινήσει να κοχλάζει έντονα το σιρόπι). Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Ζύμη

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε με το σύρμα έως ότου διαλυθεί η μαγιά, προσθέτοντας στη συνέχεια τη ζάχαρη με το αλάτι.

Ρίχνουμε στον κάδο το αλεύρι και τα αυγά και ανα- κατεύουμε –αυτή τη φορά με τον γάντζο– μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρι να ενσωματωθεί και να γίνει μια μαλακή, λεία ζύμη.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση.

Την πιέζουμε απαλά προς τα κάτω – θα πρέπει να καλύψει τη φόρμα περίπου μέχρι τη μέση.

Σκεπάζουμε το σκεύος χαλαρά με μεμβράνη και το αφήνουμε σε σχετικά ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να φτάσει στο χείλος της φόρμας.

Αφαιρούμε τη μεμβράνη και ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα, για 15 λεπτά ή μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Έπειτα βγάζουμε από τον φούρνο, ξεφορμάρουμε προσεκτικά τον μπαμπά και τον ψήνουμε μόνο του, απευθείας πάνω στη σχάρα του φούρνου ή σε μια λαμαρίνα για περίπου άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί και να πάρει χρώμα. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε καλά στο εσωτερικό του τρυπώντας τον με ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι – θέλουμε να βγει στεγνό.

Μόλις είναι έτοιμος, τον βγάζουμε, αφήνουμε για 30 λεπτά να χλιαρύνει και τον τρυπάμε με ένα καλαμάκι εδώ κι εκεί.

Μεταφέρουμε τον χλιαρό μπαμπά στην κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ μπολ που να τον χωράει και όπου έχουμε βάλει το κρύο σιρόπι. Θέλουμε όσο γίνεται να είναι βυθισμένος στο σιρόπι, γι’ αυτό βάζουμε από πάνω κι ένα βάρος. Αν δεν βυθίζεται πλήρως, τον γυρνάμε ανά λίγα λεπτά ή τον βρέχουμε συνεχώς με το σιρόπι με ένα κουτάλι ξανά και ξανά, μέχρι να απορροφήσει μια ικανή ποσότητα. Υπολογίζουμε ότι θα πάρει τουλάχιστον 15 λεπτά.

Σαντιγί βανίλιας

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα την κρέμα γάλακτος με την άχνη και τα σποράκια βανίλιας μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη σαντιγί.

Συναρμολόγηση

Τοποθετούμε τον μπαμπά σε μια πιατέλα και τον γαρνίρουμε με τη σαντιγί βανίλιας.

 

Γαρνίρουμε το baba au rum με φρούτα του δάσους ή με αχλάδια κομμένα σε φέτες και πασπαλισμένα με τριμμένη σοκολάτα ή απλώς με τριμμένη σοκολάτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γαστρονόμου με τίτλο «Τα γλυκά των Χριστουγέννων»

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου