Νέα έρευνα ισχυρίζεται ότι η πυραμίδα στο Gunung Padang της Ινδονησίας είναι η αρχαιότερη παγκοσμίως καθώς χρονοθετείται στην τελευταία παγετωνική περίοδο και συνεπώς «κλέβει» την πρωτιά από την πυραμίδα του Φαραώ Ζοζέρ στην Αίγυπτο – Η αντιπαράθεση των επιστημόνων και οι νέοι ορίζοντες στην αρχαιολογία
Νέα έρευνα ισχυρίζεται ότι η πυραμίδα στο Gunung Padang της Ινδονησίας είναι η αρχαιότερη παγκοσμίως καθώς χρονοθετείται στην τελευταία παγετωνική περίοδο και συνεπώς «κλέβει» την πρωτιά από την πυραμίδα του Φαραώ Ζοζέρ στην Αίγυπτο – Η αντιπαράθεση των επιστημόνων και οι
νέοι ορίζοντες στην αρχαιολογίαΣύμφωνα με έρευνες, ένα από τα κατώτερα στρώματα της ινδονησιακής πυραμίδας χρονολογείται πριν από 25.000 χρόνια, αμφισβητώντας όλα όσα ήταν γνωστά μέχρι τώρα για τις αρχιτεκτονικές δυνατότητες των αρχαίων πολιτισμών.
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη έχει μαγνητίσει την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας και έχει προκαλέσει συζητήσεις σε όλο τον κόσμο με πολλούς αρχαιολόγους να αμφισβητούν την εγκυρότητα των ευρημάτων.
Η πυραμίδα του Φαραώ Ζοζέρ στη Γκίζα της Αιγύπτου
Getty Images
Συναρπαστικά στοιχεία για την πυραμίδα της Ινδονησίας
Η έρευνα με επικεφαλής τον Danny Hilman Natawidjaja του Ινστιτούτου Επιστήμης της Ινδονησίας αποκάλυψε ότι ο πυρήνας της πυραμίδας Gunung Padang αποτελείται από λάβα ανδεσίτη (σ.σ ένα ηφαιστειογενές πέτρωμα, συγγενικό του διορίτη). Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατασκευή ξεκίνησε ως ένας φυσικός λόφος, ο οποίος αργότερα μετατράπηκε σε μνημείο.
Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι οι ισχυρισμοί των ερευνητών βάσει των οποίων οι τεχνικές κατασκευής που χρησιμοποιήθηκαν στο Gunung Padang θα μπορούσαν να χρονολογούνται στην τελευταία παγετωνική περίοδο, πολύ πριν από την ανάπτυξη της γεωργίας, δηλαδή πριν από περίπου 11.000 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτισμοί εκείνης της εποχής είχαν τη δυνατότητα να χειριστούν προηγμένες αρχιτεκτονικές γνώσεις.
«Η δράση των ανθρώπων εκείνης της εποχής σ’ αυτήν την τοποθεσία, αλλά και σε άλλες όπως το Γκιομπεκλί Τεπέ στη σημερινή Τουρκία, μας δείχνει ότι οι προ-γεωργικές κοινωνίες είχαν δυνατότητες που ιστορικά υποτιμήσαμε», λέει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archaeological Prospection.
Η τοποθεσία της πυραμίδας Gunung Padang στο νησί Ιάβα της Ινδονησίας
Getty Images
Κατακραυγή των επιστημόνων
Παρά τους ισχυρισμούς του επικεφαλής της έρευνας και της ομάδας του, η σκληρή κριτική δεν άργησε να έρθει. Ο Flint Dibble, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι τα θαμμένα στρώματα του Gunung Padang έχουν χτιστεί από ανθρώπους. Σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργός τους είναι η Φύση και δεν υπάρχει κάπου η ανθρώπινη παρέμβαση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Bill Farley, από το Southern Connecticut State University, ο οποίος τονίζει πως αν και τα δείγματα εδάφους που ελέγχθηκαν έχουν χρονολογηθεί με ακρίβεια, δεν εντοπίζονται ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας. Αυτές οι απόψεις οδήγησαν την επιστημονική κοινότητα να απαιτήσει περισσότερες ανεξάρτητες μελέτες που μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα αρχικά συμπεράσματα.
Η απάντηση των ερευνητών
Θέλοντας να απαντήσει στην κριτική, ο Danny Hilman Natawidjaja κάλεσε ειδικούς από τη διεθνή κοινότητα να συμμετάσχουν στην έρευνα της ινδονησιακής πυραμίδας Gunung Padang. «Είμαστε ανοιχτοί σε περαιτέρω μελέτες για να επαληθεύσουμε τα συμπεράσματά μας. Η επιστήμη πρέπει πάντα να είναι πρόθυμη να αμφισβητηθεί», είπε.
Νέοι ορίζοντες στην αρχαιολογία
Εάν επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα για το Gunung Padang, αυτό το εύρημα θα μπορούσε να αλλάξει την κατανόησή μας για τους αρχαίους πολιτισμούς και τις δυνατότητές τους. Ωστόσο, μέχρι να γίνουν πιο λεπτομερείς μελέτες, η συζήτηση για το αν αυτή δημιουργήθηκε από ανθρώπινα χέρια ή είναι φυσικό φαινόμενο θα συνεχίσει να διχάζει την επιστημονική κοινότητα.
Η πιθανότητα να υπήρχαν προηγμένες τεχνικές κατασκευής πριν από 25.000 χρόνια μας καλεί να αναλογιστούμε πόσο λίγα γνωρίζουμε για τους προγόνους μας και τις ιστορίες που ακόμα περιμένουν να ανακαλυφθούν κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη μας.
*Με πληροφορίες από gizmodo – msn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου