Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Κανταΐφι με φουντούκια, σιροπιασμένο με ζαχαρούχο γάλα (!)

Στέλλα Φουρουντζόγλου

 Υλικά

Κομμάτια: 9

 450-500 γρ. φύλλο κανταΐφι

 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο

 200-250 γρ. φουντούκια, ψιλοσπασμένα

 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (400 γρ.)


Διαδικασία

Για το κανταΐφι, ξεκινάμε αραιώνοντας σε ένα μεγάλο μπολ ή ταψί αραιώνουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλά μας, για να ξεκολλήσουν οι ίνες του, και το κόβουμε με μαχαίρι σε μικρά κομμάτια, για να στρωθεί πιο εύκολα στο γλυκό.

Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά, για να βραχεί όλο και να το απορροφήσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 -160°C.

Στρώνουμε το μισό κανταΐφι σε ένα τετράγωνο ταψάκι 25 x 25 εκ. και το πιέζουμε με τις παλάμες, για να στρωθεί ισόπαχα σε όλο τον πυθμένα του ταψιού. Σκορπίζουμε από πάνω τα φουντούκια, ομοιόμορφα.

Καλύπτουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι, που επίσης πιέζουμε με τις παλάμες μας για να στρωθεί καλά και ισόπαχα. Φροντίζουμε να το στριμώξουμε καλά και στα τοιχώματα, για να σφραγίσουμε τη γέμιση.

Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια να πάρει ένα ωραίο καραμελένιο χρώμα.

Ξεφουρνίζουμε και όσο το γλυκό είναι ακόμη καυτό, το περιχύνουμε με το ζαχαρούχο γάλα, αργά, φροντίζοντας να πάει παντού.

 

Το αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει το γάλα, για τουλάχιστον 1 ώρα, και το σερβίρουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου