Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025

Ψάρια αχνιστά με κρεμμύδια

Πέπος, Γιώργος και Βασίλης Λύρας

 Υλικά

Μερίδες: 4

 1.200 γρ. ψάρια φρέσκα, π.χ. μπακαλιαράκια, φαγκρόπουλα, λεοντόψαρα κ.ά., καθαρισμένα

 250 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε ροδέλες

 χυμός από 2 λεμόνια

 80 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Για τα ψάρια αχνιστά, ξεκινάμε και σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν καλά.

Ρίχνουμε νερό τόσο ώστε να τα καλύψει και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Ακουμπάμε πάνω στα κρεμμύδια τα ψάρια και ρίχνουμε λίγο ακόμη νερό, μέχρι τη μέση των ψαριών.

Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα ψάρια. Στα μισά του δεκάλεπτου γυρίζουμε τα ψάρια προσεκτικά από την άλλη πλευρά.

 

Περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, σείουμε την κατσαρόλα για να απλωθεί ομοιόμορφα ο χυμός και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 225.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου