Υλικά
Μερίδες: 4
500 γρ. φρέσκα μανιτάρια, πλυμένα, καλά σκουπισμένα και ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 ml λευκό ξηρό κρασί
200 γρ. φρέσκο σπανάκι, ψιλοκομμένο
8 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές φέτες
200 γρ. μαρούλι, ψιλοκομμένο
χυμός λεμονιού, κατά βούληση
4-5 κουτ. σούπας φυτική κρέμα (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, μαζί με τις κλασικές κρέμες γάλακτος)
140 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για την μανιταρόσουπα, ξεκινάμε και σε ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια για μερικά λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά που θα αποβάλουν και να ροδίσουν απαλά.
Ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε 1-2 λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί (χωρίς να πάρει χρώμα) και να αναμειχθεί με τα μανιτάρια, και σβήνουμε με το κρασί.
Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το μαρούλι. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αμέσως προσθέτουμε 3 λίτρα ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι. Μόλις πάρει βράση το υγρό, μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε τη σούπα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια.
Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λεμόνι. Στη συνέχεια αφαιρούμε μια ποσότητα από το υγρό της σούπας (όσο περίπου 1 φλιτζάνι του τσαγιού), το αδειάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη φυτική κρέμα και ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 230.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου