Πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση αλκοόλ με την επιταχυνόμενη ανάπτυξη της πιο κοινής και σοβαρής μορφής άνοιας, της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ακόμη και μικρές ποσότητες είναι επικίνδυνες. Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, οι επιστήμονες συνιστούν μετριοπάθεια.
Ερευνητές από το Atrium Health διαπίστωσαν το 2023 ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ επιταχύνει την ατροφία του εγκεφάλου (συρρίκνωση και απώλεια εγκεφαλικού ιστού) και ταυτόχρονα αυξάνει τη συσσώρευση αμυλοειδών πλακών, παρατηρώντας τις
συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ σε ποντίκια.Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αλκοόλ μπορεί επίσης να επιταχύνει την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο, επιταχύνοντας την παθολογική αλυσιδωτή αντίδραση που υποκρύπτει την ανάπτυξή της.
Αυτά τα ευρήματα ήταν συνεπή με την έρευνα μιας ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ένα χρόνο αργότερα, η οποία βρήκε μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της γνωστικής έκπτωσης. Οι εγκεφαλικές τομογραφίες 40.000 συμμετεχόντων εντόπισαν το αλκοόλ ως έναν από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στην εκφύλιση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, μαζί με τον διαβήτη και την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Βιολογικοί μηχανισμοί των επιδράσεων του αλκοόλ
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η ευπάθεια ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου σε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου αυξάνεται με την ηλικία.
Ο λόγος είναι η αύξηση των ήδη αναφερθέντων αμυλοειδών (γεροντικών) πλακών, συμπεριλαμβανομένου του κύριου συστατικού τους, της β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης. Η χρόνια έκθεση στο αλκοόλ οδηγεί επίσης σε μεταβολικές διαταραχές - αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δείκτες ινσουλινοαντίστασης, τα οποία συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Αν και οι μεταβολικές αλλαγές δεν συνδέονται αποκλειστικά με την κατανάλωση αλκοόλ, εντούτοις μπορεί να επιδεινώσουν την πορεία του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιαγγειακών παθήσεων - και να οδηγήσουν σε άνοια που σχετίζεται με αυτές τις ασθένειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου