Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2025

Ρυζόγαλο με κόκκινο κρασί και κανελογαρίφαλα

Δημήτρης Μακρυνιώτης

 Υλικά

Μερίδες: 6

 100 γρ. ρύζι γλασέ

 100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

 1 λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες

 10 γρ. κορν φλάουρ

 ελάχιστο αλάτι

 1 ξύλο κανέλας

 2-3 καρφάκια γαρίφαλο

 1 λωρίδα από φλούδα πορτοκαλιού περίπου 8 εκ.

 200 ml κόκκινο ημίγλυκο κρασί


Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε το ρυζόγαλο με κόκκινο κρασί και κανελογαρίφαλα, ξεπλένουμε καλά το ρύζι σε ψιλή σήτα, κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, μέχρι να απομακρυνθεί το περιττό άμυλο και το νερό να τρέχει διαυγές. Το στραγγίζουμε.

Κρατάμε κατά μέρος 2 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη και ρίχνουμε την υπόλοιπη σε μια κατσαρόλα μαζί με το γάλα, το κορν φλάουρ, το στραγγισμένο ρύζι, ελάχιστο αλάτι, την κανέλα, τα γαρίφαλα και τη φλούδα πορτοκαλιού.

Ζεσταίνουμε τα υλικά σε σχετικά δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν.

Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά για σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας πολύ συχνά, μέχρι να μαλακώσει καλά το ρύζι και να δέσει το μείγμα.

Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το κρασί με τις 2 κουτ. σούπας ζάχαρη που αφήσαμε κατά μέρος για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μειωθεί αρκετά και να μείνει ένα δεμένο σιρόπι.

Το απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Όταν το ρυζόγαλο είναι έτοιμο, αφαιρούμε και πετάμε τα μπαχαρικά και τη φλούδα πορτοκαλιού.

Προσθέτουμε το σιρόπι που ετοιμάσαμε, ανακατεύουμε καλά για να ενσωματωθεί και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

 

Μοιράζουμε το ρυζόγαλο σε 6 μπολ και αφήνουμε στην άκρη για 2 ώρες για να κρυώσει, πριν σερβίρουμε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου