Χριστόφορος Πέσκιας
Υλικά
Μερίδες: 4
4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, βάρους 180 γρ. το καθένα
10 ml ελαιόλαδο
80 γρ. αμύγδαλα, χοντροσπασμένα
400 γρ. φασολάκια τσαουλιά, καθαρισμένα αλάτι
Για τη σάλτσα
60 ml σάλτσα ψαριού (fish sauce)
1 κουτ. σούπας ζάχαρη σκούρα καστανή
χυμός από 1 λάιμ
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1 πιπερίτσα τσίλι, πολύ ψιλοκομμένη
50 ml ελαιόλαδο
1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε το φιλέτο κοτόπουλο με φασολάκια και εξωτική σάλτσα Αλατίζουμε τα φιλέτα κοτόπουλου.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρουμε τα φιλέτα σε δύο δόσεις, για 6-7 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ψηθούν στο εσωτερικό (η σάρκα στο κέντρο να είναι λευκή και με εντελώς διαυγές ζουμί όταν την πιέσουμε). Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σάλτσα + Φασολάκια
Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη σάλτσα ψαριού με την καστανή ζάχαρη, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.
Προσθέτουμε τον χυμό λάιμ, το σκόρδο, το τζίντζερ, την πιπερίτσα τσίλι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Παράλληλα, σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα φασολάκια για 4-5 λεπτά.
Τα στραγγίζουμε, τα κόβουμε στη μέση και τα ρίχνουμε στη σάλτσα μαζί με τον δυόσμο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε το κοτόπουλο με τα φασολάκια και τη σάλτσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 235.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου