Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης

 Σήμερα θα εξετάσουμε εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης με απεξάρτηση από το ηλεκτρικό ρεύμα που έγινε σχεδόν απαγορευτικό.

Για τους τυχερούς που έχουν ήδη τζάκι στο σπίτι η μετατροπή του σε ενεργειακό θα εκτοξεύσει την απόδοση του και μπορεί να θερμάνει ακόμα και ολόκληρο το σπίτι.

Αυτό γίνεται με την σύνδεση με την

κεντρική θέρμανση πετρελαίου ή φυσικού αερίου και στη συνέχεια τη μεταφορά ζεστού νερού σε όλα τα σώματα. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομείται μέχρι και 50% της δαπάνης για πετρέλαιο.

Εναλλακτικά υπάρχει και το αερόθερμο που λειτουργεί με δυο τρόπους. Αυτόν της φυσικής διάχυσης και αυτόν της βεβιασμένης κυκλοφορίας του αέρα. Η πρώτη επιτρέπει την επανάκαυση των αερίων εξοικονομώντας ξύλα, αλλά η δεύτερη είναι αποδοτικότερη.

Το ενεργειακό τζάκι έχει μια κλειστή μαντεμένια εστία που γίνεται με ειδικά υλικά αυστηρών προδιαγραφών ασφαλείας, ώστε να αποδίδει στο μέγιστο. Η πόρτα των συγκεκριμένων εστιών κατασκευάζεται από υαλοκεραμικό κρύσταλλο προσφέροντας μεγάλη στεγανότητα.

Υπάρχουν στην αγορά διάφοροι τύποι ενεργειακών τζακιών που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις απόδοσης και αισθητικής. Οι τιμές του ξεκινούν από 500 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 20000, ανάλογα με τις απαιτήσεις.


Σόμπες υγραερίου και κηροζίνης

Οι σόμπες υγραερίου χαρακτηρίζονται από την υψηλή και ταχεία τους απόδοση, ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς χρήστες. Οι σόμπες αερίου είναι η απόλυτη λύση για τη θέρμανση καθώς είναι κατάλληλες για μικρούς αλλά και για μεγάλους χώρους,. Είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση λόγω της χαμηλής τους κατανάλωσης αλλά και της αποτελεσματικότητάς τους. 

Η τιμή αγοράς μιας τέτοιας σόμπας δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή και κυμαίνεται από 90 έως 700 ευρώ για  μοντέλα με εντυπωσιακή εμφάνιση και εφφέ φλόγας.

Η θερμογόνος δύναμη του υγραερίου είναι περίπου 6,61 KWh/lt ή 12,8 KWh/Kg. Η τιμή του περιεχομένου της φιάλης ξεκινά από τα 23 ευρώ αλλά μπορεί να τη βρείτε και μέχρι 27.

Αυτό σημαίνει πως το κόστος ανά ημέρα για μια λογική χρήση δεν ξεπερνά τα 2,5 ευρώ. Επιπλέον επιδοτείται μέσω του MY Θέρμανση μέχρι το μισό της αξίας αγοράς, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια. 

Όσο για τις σόμπες κηροζίνης αυτές είναι κατάλληλες για να θερμάνουν κάθε χώρο του σπιτιού σου. Οι τιμές τους ξεκινούν από 140 ευρώ  με ισχύ 2,4 kW που είναι κατάλληλο για θέρμανση δωματίων έως 85 m3.

Η τιμή της κηροζίνης κυμαίνεται από 14 έως 19 ευρώ τα 5 λίτρα. Ίσως στα πρατήρια βενζίνης να την βρείτε και λίγο φτηνότερα.

Δεν είναι ιδιαίτερα φτηνή επιλογή θέρμανσης, όμως παρέχει ζέστη ανάλογη του καλοριφέρ.

Στα αρνητικά η μυρωδιά κατά το άναμα και το σβήσιμο που πρέπει να γίνονται σε εξωτερικό χώρο.


Και βέβαια, αν υπάρχει η δυνατότητα, μια στόφα ξύλου είναι ίσως η ιδανικότερη επιλογή, καθώς εκτός από θέρμανση μπορεί να αντικαταστήσει και την κουζίνα ή τον φούρνο! 

Σημείωση: Και τα καυσόξυλα επιδοτούνται μέσω του MY Θέρμανση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου