Η ντομάτα είναι βασικό λαχανικό ή μάλλον φρούτο όπως είναι πιο σωστό, της καλοκαιρινής και όχι μόνο διατροφής μας.
Μεγάλες, ντοματίνια, ντομάτες πομοντόρο, ντοματίνια στενόμακρα, είναι μερικές μόνο από τις επιλογές, που βρίσκουμε στους πάγκους.
Τι γίνεται όμως με τα φυτοφάρμακα και τις ορμόνες; Φέρουμε τι τρώμε; Μάλλον όχι και ούτε θα μάθουμε ποτέ!
Μήπως να φυτεύαμε τις
δικές μας για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο; Μα δεν έχουμε κήπο θα μου πείτε και με το δίκιο σας. Ξέρετε όμως πως μπορούμε να τις φυτέψουμε σε γλάστρες; Αν έχουμε μπαλκόνι είναι μια καλή λύση για τη δική μας παραγωγή!Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. Απαιτεί σίγουρα φροντίδα άλλα θα μας αποζημιώσει η ικανοποίηση να φάμε τη δική μας ντομάτα.
Πρώτα πρώτα θέλουμε γλάστρες με βάθος 30-40 εκατοστά και πλάτος 40 εκατοστά. Επιλέγουμε φυτόχωμα για λαχανικά εμπλουτισμένο με τύρφη, κοπριά, κομπόστ και περλίτη.
Αν πρόκειται να φυτέψουμε σπόρους θα ξεκινήσουμε τέλος Φλεβάρη με Μάρτη. Αν αγοράσουμε έτοιμο φυτό ιδανική εποχή είναι ο Απρίλης. Καλό είναι να φυτεύουμε με διαφορά 7-10 ημερών για να έχουμε συνεχόμενη καρποφορία.
Αφού φυτέψουμε τις ντομάτες τις τοποθετούμε σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος για τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα.
Σε ημέρες έντονης ηλιοφάνειας το καλοκαίρι τις μεταφέρουμε σε ημισκιερό μέρος ή τις προστατεύουμε με ειδικό δίχτυ.
Είναι απαραίτητο όταν μεγαλώσει το φυτό να το υποστηλώσουμε χρησιμοποιώντας καλάμια ή ξύλα και ειδικό σπάγγο στερέωσης.
Ποτίζουμε κάθε 3-4 μέρες την άνοιξη και κάθε 2 το καλοκαίρι. Τον καιρό της ανθοφορίας προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά για να μην πέσουν τα άνθη.
Λιπαίνουμε με βιολογικό λίπασμα κάθε 20-30 μέρες πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο.
Η ντομάτα χρειάζεται αρκετό ασβέστιο. Μπορείτε όταν φυτεύετε το φυτό να βάλετε κάτω από τη ρίζα, μια κουταλιά σβησμένο ασβέστη.
Καλό είναι κάθε 2 βδομάδες να αφαιρούμε τους πλάγιους βλαστούς που βγαίνουν από τον κεντρικό κορμό, πάνω από κάθε φύλλο
Όταν ξεκινήσει η ωρίμανση των καρπών αφαιρούμε τα φύλλα που είναι κοντά στη ντομάτα για να διευκολυνθεί ο φωτισμός τους.
Για τις ασθένειες ψεκάζουμε με βρέξιμο θειάφι και χαλκό για τον περονόσπορο και το ωίδιο, με Βάκιλο Θουριγγίας, κάθε εβδομάδα για το έντομο της τούτας και ειδικά βιολογικά σκευάσματα για τον τετράνυχο.
Αν υπάρχει μεγάλος αριθμός καρπών καλό είναι να αφαιρούμε μερικούς για να αναπτυχθούν σωστά οι υπόλοιποι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου