Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Λόφος του Αγίου Φιλίππου. Ιστορία και θρύλοι.

Ο λόφος του Αγίου Φιλίππου ή το δασάκι στην περιοχή της Νεάπολης της Νίκαιας αποτελεί ένα πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή.

Το όνομα το πήρε από το εκκλησάκι των Αγίων Φιλίππου και Ελισσάβετ που υπάρχει εκεί και κτίστηκε από τον Παναγιώτη (Πότη) Δ. Αλμπάνη (1894-1975) που αργότερα έγινε δήμαρχος Νίκαιας και νουλευτής.

Το ανέγειρε προς τιμήν

της Διαδόχου του Βρετανικού Θρόνου Ελισάβετ και του Δούκα του Εδιμβούργου Φίλιππου, γιο του Πρίγκιπα Ανδρέα, με την ευκαιρία των αρραβώνων τους.

Στη μια και μοναδική επίσκεψη του το μελλοντικό βασιλικό ζεύγος το 1950, επισκέφτηκε και το εκκλησάκι και φύτεψαν δυο κυπαρίσσια που σώζονται μέχρι σήμερα.




Θρύλοι συνοδεύουν την ιστορία του λόφου. Ένας από αυτούς θέλει μια μαυροφορεμένη γριά που πολλοί έλεγαν πως είναι μάγισσα να κλέβει τα παιδιά που έπαιζαν αμέριμνα και ποτέ κανείς δεν έμαθε τι απέγιναν.

Ένας άλλος θρύλος έχει να κάνει με ένα τραμ που υπήρχε στην κεντρική είσοδο του λόφου, μέχρι το καλοκαίρι του 2008. Μετά το θάνατο του παιδιού του οδηγού, που δεν κατάφερε να το σώσει απ τη βαριά του ασθένεια λόγω του χαμηλού μισθού του, το καταράστηκε όπως και τη δουλειά του. Από τότε το βαγόνι στοίχειωσε και  στις 14 Φεβρουαρίου(ημέρα θανάτου του παιδιού) ακούγονται ύβρεις και φωνές.

Πολλοί ισχυρίζονται πως και σήμερα ακόμη παρ΄όλο που το τραμ έχει απομακρυνθεί, εξακολουθούν την ίδια ημερομηνία να ακούγονται ύβρεις και φωνές.

Υπάρχουν ακόμα αναφορές για ιπτάμενες μορφές που εμφανίζονται στο χώρο. Τα περιγράφουν σαν τεράστια σαλάχια.

Πέρα από τους θρύλους, ο λόφος προσφέρεται για ένα Κυριακάτικο περίπατο και ένα καφέ στο αναψυκτήριο που λειτουργεί με θέα μαγευτική!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου