Σήμερα παραμονή των Φώτων η εκκλησία μας έχει θεσπίσει αυστηρή αλάδωτη νηστεία, με σκοπό την προετοιμασία μας για την μεγάλη ημέρα των Θεοφανείων.
Σας παρουσιάζουμε δυο αλάδωτες συνταγές για το σημερινό σας γεύμα.
Αλάδωτη μανιταρόσουπα
ΥΛΙΚΑ
Μανιτάρια
Κρεμμύδια
Άνηθος
Αλάτι/πιπέρι
Λεμόνι (προαιρετικά)
Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρόλα βάζουμε λίγο νερό να βράσει. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν ώσπου να μειωθεί ο όγκος τους.
Προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο, νερό και αν θέλουμε λίγο μοσχοκάρυδο κι αφήνουμε να βράσουν 15-20 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε λεμόνι και μοσχοκάρυδο τριμμένο, αν θέλουμε.
Μπορούμε να τη φάμε όπως είναι ή να την πολτοποιήσουμε ώστε να γίνει βελουτέ.
Αλάδωτες φακές με καρότα
ΥΛΙΚΑ
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
8 με 10 καρότα μέτρια κομμένα σε μικρά κομμάτια
-νερό όσο για να τα σκεπάσει
- 5-6 γεμάτες κουταλιές σούπας κόκκινη φακή (ή απλή φακή)
-1 κουταλιά της σούπας κάρρυ
-αλάτι και πιπέρι
-1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
-Ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεματίζουμε τα κρεμμύδια σε νερό και ρίχνουμε τα καρότα να βράσουν, ώσπου να μαλακώσουν.
Πολτοποιούμε με το μπλέντερ και στο χυλό προσθέτουμε τη φακή και το κάρρυ. Αν θέλουμε τη σούπα πιο αραιή, προσθέτουμε νερό. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
Και έξτρα συνταγή για νηστήσιμο αλάδωτο γλυκό
Θα χρειαστούμε κουβερτούρα και αμύγδαλα καβουρντισμένα ανάλατα. Με μόνο αυτά τα δυο υλικά μπορείτε να φτιάξετε πολύ νόστιμα σοκολατάκια.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
Απλώνουμε λαδόκολα σε ένα ταψί και βάζουμε ανά διαστήματα δυο τρία αμύγδαλα που έχουμε προηγουμένως βουτήξει στη λιωμένη σοκολάτα. Τα αφήνουμε να σταθεροποιηθούν μερικές ώρες και τα σοκολατάκια μας είναι έτοιμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου