Είναι αυτονόητο πως για να έχουμε υγιή φυτά είτε στο μποστάνι είτε στις γλάστρες μας χρειαζόμαστε λίπασμα.
Τέτοια λιπάσματα κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές στο εμπόριο.
Όμως περιέχουν χημικά, επιτρεπόμενα μεν, αλλά δυνητικά επικίνδυνα για τα φυτά μας αν υπερβούμε τις δοσολογίες. Χώρια που δεν τα λες και φτηνά.
Μπορούμε όμως να φτιάξουμε το δικό μας υγρό οικολογικό λίπασμα με υλικά που θα πετούσαμε στα σκουπίδια. Όπως
μαγειρεμένα ή ωμά υπολείμματα λαχανικών από την προετοιμασία παρασκευής του φαγητού σας. Αυτά περιλαμβάνουν φλούδες από λαχανικά και φρούτα και από οποιαδήποτε άλλα μέρη που θα απορρίψετε. Ακόμη και το νερό που χρησιμοποιείται για να μαγειρέψετε τα λαχανικά είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών για τον κήπο σας.Με αυτό το λίπασμα δεν χρειάζεται να υπολογίζουμε τη δόση, γιατί δεν περιέχει ουσίες που μπορεί να κάψουν τα φυτά μας.
Πως το φτιάχνουμε
Σε ένα απλό μπλέντερ πολτοποιούμε τα υπολείμματα λαχανικών, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο νερό (Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό που βράσαμε τα λαχανικά μας), ώστε να γίνουν πουρές.
Ρίχνουμε αυτό τον πουρέ σε ένα πλαστικό κουβά και προσθέτουμε 20 ml αμμωνίας (καθαρή αμμωνία που χρησιμοποιούμε στη ζαχαροπλαστική) και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι Epsom ανά λίτρο πουρέ (πολτοποιημένα λαχανικά) και ανακατεύουμε καλά με μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα.
Κλείνομε καλά το δοχείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Αναμιγνύουμε ένα λίτρο από τον πουρέ με 5 λίτρα ζεστό νερό και το ανακινούμε να ανακατευτεί.
Ρίχνουμε το λίπασμα στο χώμα γύρω από τα φυτά.
Προσοχή: Μην χρησιμοποιείτε φυτικά υπολείμματα που έχουν τηγανιστεί ή όταν έχουν προστεθεί λίπη.
Πληροφορίες αντλήσαμε από το ftiaxno
Ένα ακόμα οικολογικό και πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά μπορούμε να φτιάξουμε με υπολείμματα ψαριών ή και χαλασμένα ψάρια από τους πάγκους των ψαράδικων.
Με 2 ακόμα υλικά από κατάστημα με γεωπονικά είδη, θα έχουμε ένα δννατό και αποτελεσματικό λίπασμα.
Δείτε πως να το κάνετε στο βίντεο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου