Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Είναι ασφαλές το ηλεκτρολογικό υλικό στο σπίτι σας;

 Οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ενός σπιτιού είναι τεράστιας σημασίας στη καθημερινότητά μας. Σκεφτείτε πόσο χρησιμοποιούμε ηλεκτρικό ρεύμα καθημερινά… για να φτιάξουμε μία κούπα γαλλικό καφέ, να ανάψουμε ένα φως, να μαγειρέψουμε ή να δουλέψουμε στον υπολογιστή. 

Πραγματικά, το ρεύμα μας έχει λύσει τα χέρια! Πως ξέρουμε όμως αν το ηλεκτρολογικό υλικό που είναι εγκατεστημένο στο σπίτι μας είναι ασφαλές; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και τι πρέπει

να προσέξουμε;

Δυστυχώς, έχουν καταγραφεί πολλές ηλεκτροπληξίες και πυρκαγιές στα σύγχρονα σπίτια λόγω κακού ηλεκτρολογικού υλικού και κακοσυντηρημένων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Από τη στιγμή που είναι δυνατό και εύκολο να το αποφύγουμε, είναι κρίμα να καταστρέφονται οι περιουσίες μας, ακόμα και ζωές. Ας δούμε μαζί με τους ειδικούς της Desikos ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πως μπορούμε να τους αποφύγουμε.


Ηλεκτρολογικό υλικό: Συνήθεις κίνδυνοι και προβλήματα στο οικιακό δίκτυο

Οι μη ασφαλείς ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του σπιτιού μας, ή η αδυναμία σωστής συντήρησής τους μπορούν να προκαλέσουν πληθώρα προβλημάτων. Στη χειρότερη περίπτωση, μεγάλες ζημιές ακόμα και ατυχήματα. Ειδικά αν μιλάμε για ένα σπίτι στο οποίο κατοικεί μια οικογένεια με παιδιά ή/και κατοικίδια, οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από το ηλεκτρολογικό υλικό είναι περισσότεροι. Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής:

  • Ηλεκτροπληξία με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ακόμα και την απώλεια ζωής
  • Πυρκαγιές με πιθανότητα ολικής καταστροφής του σπιτιού και κίνδυνο απώλειας ζωής, ή πιθανότητα εγκαυμάτων από ηλεκτρικά αίτια
  • Ζημιά, ακόμα και ολική καταστροφή, σε ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές
  • Ανεξέλεγκτη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος λόγω διαρροών

Ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού, ο ένοικος, ή ο ηλεκτρολόγος μπορεί να αντιμετωπίσει νομικές συνέπειες σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως δεν τηρούνται οι απαιτήσεις της Νομοθεσίας.

Φις καλωδίου βρετανικού τύπου / Kelly Sikkema, Unsplash.com

Πως μπορώ να ελέγξω την ασφάλεια στο ηλεκτρικό δίκτυο;

Ο χρυσός κανόνας που πρέπει να γνωρίζετε είναι ένας και απαράβατος: η ασφάλεια του ηλεκτρολογικού υλικού και της ηλεκτρικής εγκατάστασης στο σπίτι διαπιστώνεται μόνο με συστηματικούς ελέγχους από επαγγελματίες. Αν υπάρχει νέα εγκατάσταση ή αλλαγή της υπάρχουσας, πρέπει να ελεγχθεί από επαγγελματία ηλεκτρολόγο. Όσον αφορά τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις, για να διατηρηθούν ασφαλείς πρέπει να ελέγχονται κάθε 14 χρόνια τουλάχιστον. Παράλληλα, αν διαπιστώσετε κάποια βλάβη, ή αν παρατηρήσετε κάτι περίεργο στο ηλεκτρολογικό υλικό, σταματήστε αμέσως τη χρήση της συσκευής, κατεβάστε το ρελέ και επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο.

Καλώδια ηλεκτρολογικής εγκατάστασης / Markus Spiske, Unsplash.com

 

Η σωστή και ασφαλής εγκατάσταση του ηλεκτρολογικού υλικού και του ηλεκτρικού δικτύου στο σπίτι αυξάνει την ασφάλεια στη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος και μειώνει το ρίσκο για βλάβες ή κακή λειτουργία των συσκευών. Επιπρόσθετα, η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι ανεξέλεγκτη και αποφεύγονται οι συνέπειες για παράβαση του Νόμου. Θυμηθείτε λοιπόν να πραγματοποιήσετε έναν προσεκτικό έλεγχο τόσο στην ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού σας, αλλά και στο ηλεκτρολογικό υλικό, για να ζείτε με το κεφάλι σας ήσυχο!

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου