Υλικά (για 6 άτομα)
Γέμιση:
1 κύβος ζωμού (βοδινού ή κότας) +1 φλ. ζεστό νερό
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ή αρνίσιος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κουταλιά φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι
1 κουταλιά γούστερ σος (Worcestershire Sauce)
1-2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
2 κοφτές κουταλιές αλεύρι
1 γεμάτη κουταλιά πελτές ντομάτας
1 ½ φλ. κατεψυγμένα ανάμικτα καρότα, μπιζέλια και καλαμπόκι (δες σημείωση)
αλάτι, πιπέρι.
Πουρές πατάτας:
3 μεγάλες πατάτες (750 γρ.-1 κιλό) ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους 3 εκ. περίπου
4-5 κοφτές κουταλιές βούτυρο
1/3 φλ. κρέμα γάλακτος μειωμένων λιπαρών,ή γάλα εβαπορέ μειωμένων λιπαρών
1 γερή πρέζα μοσχοκάρυδο
2 γεμάτες κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα, ή κεφαλοτύρι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τη γέμιση:
Διαλύετε το κύβο ζωμού σε 1 φλ. ζεστό νερό και το αφήνετε να κρυώσει.
Ζεσταίνετε το λάδι, σε μέτρια φωτιά, σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι και σοτάρετεμέσα ρο κρεμμύδι, ανακατεύοντάς το κάθε τόσο, για 5 περίπου λεπτά, μέχρι μόλις να αρχίσει να παίρνει λίγο χρώμα. Βάζετε μέσα τον κιμά, και τον σοτάρετε σπάζοντας τους σβόλους με ξύλινο κουτάλι. Προσθέτετε το μαϊντανό και το θυμάρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας κάθε τόσο, για 6-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά ο κιμάς. Ανακατεύετε μέσα το σκόρδο και τη γούστερ σος και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό.
Πασπαλίζετε το φαγητό με το αλεύρι και προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας. Ανακατεύετε καλά για να ενσωματωθούν και περιχύνετε το μίγμα με τον κύβο ζωμού διαλυμένο στο νερό.
Τέλος, ανακατεύετε μέσα τα μπιζέλια, με τα καρότα και το καλαμπόκι, αφήνετε το μίγμα να κοχλάσει και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σιγοβράζετε το φαγητό για 5 λεπτά, ανακατεύοντάς το πότε-πότε, αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και το κρατάτε στην άκρη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τον πουρέ πατάτας: Βάζετε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα, τις σκεπάζετε με κρύο νερό και τις αφήνετε να κοχλάσουν. Χαμηλώνετε τη φωτιά και τις σιγοβράζετε για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζετε σε σουρωτήρι και τις επιστρέφετε στην ζεστή κατσαρόλα για εξατμιστεί η υγρασία τους. Προσθέτετε το βούτυρο σε κοφτές κουταλιές, την κρέμα γάλακτος, ή το γάλα εβαπορέ, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο. Λιώνετε τις πατάτες μέχρι να γίνουν λείος πουρές και ανακατεύετε μέσα την παρμεζάνα, ή το κεφαλοτύρι.
Αδειάζετε το μίγμα της γέμισης σε ένα πυρίμαχο ταψί (23 Χ 23 εκ. ή 18 Χ 28 εκ.) και το ισιώνετε. Με ένα κουτάλι βάζετε από πάνω τον πουρέ και τον ισιώνετε σε μια ομοιόμορφη στρώση. Αν το ταψί σας είναι υπερβολικά γεμάτο το τοποθετείτε σε ένα μεγαλύτερο, ή πάνω στο ταψί του φούρνου, για να μαζεύει τα υγρά που πιθανόν να ξεφεύγουν όταν κοχλάζει η γέμιση. Ψήνετε την πίτα ξεσκέπαστη για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνειά της. Την αφήνετε να κρυώσει λίγο για 15 λεπτά πριν την σερβίρετε.
Δείτε το νέο μας blog: ΕΔΩ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, με Ειδήσεις, νοσταλγικά, περίεργα, επιχειρηματικά νέα κ.ά
Σημείωση: Αν δεν έχετε κατεψυγμένο μίγμα μπιζελιών με καρότα και καλαμπόκι (υπάρχει στην αγορά) τότε βάζετε από ½ φλ. κατεψυγμένα μπιζέλια, καρότα σε φετάκια και καλαμπόκι. Κρατάτε τα υπόλοιπα στεγνά κλεισμένα στην κατάψυξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου