Τι είναι η αλισίβα
Η αλισίβα ή αλλιώς σταχτόνερο είναι ένα αλκαλικό διάλυμα που παρασκευάζεται με τον βρασμό του νερού μαζί με στάχτη από καμένα, καθαρά ξύλα. Η στάχτη περιέχει ανθρακικό κάλιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις καθαριστικές και τις μαγειρικές ιδιότητες της αλισίβας.
Γιατί τη χρησιμοποιούσαν
Η αλισίβα χρησιμοποιούνταν για πολλούς σκοπούς, τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στην
παραδοσιακή μαγειρική.Στο πλύσιμο των ρούχων η αλισίβα χρησιμοποιούνταν για να μαλακώσει τα ρούχα και να τα κάνει πιο λευκά.
Στο λούσιμο των μαλλιών η αλισίβα χρησιμοποιούνταν για να τα κάνει πιο λαμπερά και να τα απαλλάξει από τις ψείρες.
Στην μαγειρική η αλισίβα χρησιμοποιούνταν για να κάνει τις ζύμες πιο τριφτές και να τις διογκώσει ελαφρά. Χρησιμοποιούνταν επίσης σε ορισμένα γλυκά, όπως τα κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, για να τους δώσει μια ιδιαίτερη γεύση και υφή.
Με τι μπορεί να αντικατασταθεί
Στις σύγχρονες συνταγές η αλισίβα έχει αντικατασταθεί από τη σόδα ή το μπέικιν πάουντερ, τα οποία έχουν παρόμοιες ιδιότητες. Η σόδα είναι πιο ισχυρό αλκαλικό από την αλισίβα και μπορεί να δώσει μια πιο έντονη γεύση στα γλυκά. Το μπέικιν πάουντερ είναι ένα μείγμα σόδας και αμμωνίας και είναι πιο ασφαλές για χρήση από τη σόδα, καθώς δεν δημιουργεί οξυγόνο.
Πώς μπορούμε να φτιάξουμε αλισίβα
Υλικά για 1 φλιτζάνι αλισίβα
3 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές της σούπας καθαρή στάχτη (από καθαρά ξύλα/ξυλόφουρνο κ.λπ., προσοχή όχι στάχτη που προέρχεται από τεχνητά συστατικά π.χ. κύβοι προσανάμματος)
Τρόπος 1
Βράζουμε το νερό με τη στάχτη σε μέτρια φωτιά για 4-6 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό που δημιουργείται.
Αφήνουμε το βρασμένο σταχτόνερο να κατασταλάξει καλά (για 2-3 ώρες).
Σουρώνουμε το μείγμα με τουλουπάνι, γάζα ή φίλτρο του καφέ.
Χρησιμοποιούμε την ποσότητα που υποδεικνύει η συνταγή.
Τρόπος 2
Βάζουμε τη στάχτη σε τουλουπάνι και τη βυθίζετε στην κατσαρόλα με το νερό.
Βράζουμε, αποσύρουμε απ’ τη φωτιά, αφαιρούμε το τουλουπάνι και αφήνουμε να κατασταλάξει το νερό μισή ώρα.
Ξανασουρώνουμε από καθαρό τουλουπάνι και χρησιμοποιούμε το φιλτραρισμένο μείγμα.
Συμβουλές
Δείτε επίσης: Η ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ (19η συνέχεια. Η γυναίκα της φωτογραφίας)
Για να φτιάξουμε αλισίβα από στάχτη από ξύλα που έχουν καεί στο τζάκι ή στο φούρνο, πρέπει να περιμένουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
Αν φτιάξουμε περισσότερη αλισίβα από όση χρειαζόμαστε, την αποθηκεύουμε στο ψυγείο για επόμενο γλυκό. Πριν την ξαναχρησιμοποιήσουμε την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
.therapeftis.eu/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου