Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Ανακαλύφθηκε αρχαίο μολύβι ματιών – Αποκαλύπτει μυστικά ομορφιάς των γυναικών πριν από 8.200 χρόνια

 Αρχαιολόγοι εντόπισαν ένα πέτρινο αντικείμενο στον πιο παλιό προϊστορικό οικισμό που έχει ανακαλυφθεί στην περιοχή της Σμύρνης, στον λόφο Yeşilova.

Οι ανασκαφές στον λόφο έφεραν στο φως ένα πέτρινο εργαλείο ηλικίας 8.200 ετών από πέτρινο υλικό. Ο λόφος βρίσκεται στην περιοχή Μπουρνόβα της Σμύρνης. Στον λόφο Yeşilova, ο οποίος έχει ιστορία περίπου 8.500 ετών, βρίσκεται ο αρχαιότερος οικισμός της Σμύρνης, που χρονολογείται από

τη Νεολιθική Εποχή.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές διεξάγονται με την υποστήριξη του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, της μητροπολιτικής κοινότητας της Σμύρνης, του δήμου Μπουρνόβα και του πανεπιστημίου Αιγαίου.

Τα ευρήματα, είναι σημαντικά επειδή υποδηλώνουν πως, οι ιστορικοί οικισμοί στην περιοχή της Σμύρνης, χρονολογούνται 8.500 χρόνια στο παρελθόν, δηλαδή στο 6.500 π.Χ.

Ο επικεφαλής των ανασκαφών, καθηγητής Δρ. Zafer Derin, εξηγεί: «Στην άκρη του υπάρχει υπόλειμμα από μαύρη μπογιά που ονομάζεται ρίμελ (kohl).


Είναι ένα αξεσουάρ ομορφιάς και αποδεικνύει ότι, πριν από 8.200 χρόνια στο παρελθόν, οι γυναίκες του Αιγαίου πρόσεχαν τα αξεσουάρ τους, την ομορφιά τους, περιποιούνταν τον εαυτό τους». Φωτογραφία: Arkeonews

Σημαντικά στοιχεία της Νεολιθικής Εποχής

Ο λόφος στον οποίο πραγματοποιείται η συγκεκριμένη ανασκαφή, έχει αποκαλύψει κάποια πολύ σημαντικά ευρήματα της Νεολιθικής Εποχής και πολλά στοιχεία σχετικά με τους αρχαίους κατοίκους της Σμύρνης, το περιβάλλον και τον πολιτισμό τους.

Για παράδειγμα, ζούσαν σε ξεχωριστές κατοικίες με διαχωρισμένα συστήματα στέγασης, σε αντίθεση με τα οικήματα στον νεολιθικό οικισμό Τσαταλογιούκ στην μέση Ανατολία, όπου τα σπίτια ήταν χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο.

Ο επικεφαλής των ανασκαφών, Zafer Derin από το  πανεπιστήμιο Αιγαίου ανακοίνωσε ότι το μολύβι ματιών ανακαλύφθηκε στη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών.


Το αρχαιότερο μολύβι ματιών της ιστορίας

Αναφέρεται ότι το πέτρινο εύρημα μήκους 9.5 εκατοστών, είναι το αρχαιότερο μολύβι ματιών που έχει βρεθεί ποτέ.

Ο Zafer Derin, εξηγεί: «Στην άκρη του υπάρχει υπόλειμμα από μαύρη μπογιά που ονομάζεται ρίμελ (kohl). Είναι ένα αξεσουάρ ομορφιάς και αποδεικνύει ότι, πριν από 8.200 χρόνια στο παρελθόν, οι γυναίκες του Αιγαίου πρόσεχαν τα αξεσουάρ τους, την ομορφιά τους, περιποιούνταν τον εαυτό τους».

Και συνέχισε: «Η ακονισμένη πέτρα έμπαινε σε ένα μελανοδοχείο με χρώμα. Η συγκεκριμένη χρήση εξακολουθεί να υπάρχει σε διάφορα μέρη της Ανατολίας. Δεν είναι το μοναδικό εύρημα που καταδεικνύει τη σημασία που απέδιδαν οι γυναίκες της περιοχής στην ομορφιά τους. Επίσης, έχουμε βρει ένα αγγείο όπου φύλασσαν τα αξεσουάρ τους».

 

«Αυτό αποδεικνύει ότι οι γυναίκες της περιοχής του Αιγαίου πρόσεχαν την εμφάνισή τους. Έχουν επίσης ανακαλυφθεί παρόμοια τεχνουργήματα που ανάγονται τέσσερις χιλιάδες χρόνια στο παρελθόν. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι, το μολύβι ματιών αυτό χρησιμοποιούταν πριν από 8.200 χρόνια».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου