Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Λάος: Τα «βάζα των νεκρών» - Οι ανατριχιαστικές τεφροδόχοι ηλικίας άνω των 1.000 ετών

 Μια μυστηριώδης συλλογή από γιγαντιαία αρχαία βάζα όπου οι άνθρωποι πετούσαν πτώματα πριν από χίλια χρόνια στη Νοτιοανατολική Ασία εξακολουθεί να προκαλεί αναστάτωση σχεδόν 100 χρόνια μετά την ανακάλυψή της.

Τα τρομακτικά αγγεία - που ονομάζονται «βάζα των νεκρών» - είναι διάσπαρτα γύρω από δάση και πεδιάδες στο Λάος πιστεύεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί από απομακρυσμένες φυλές κατά τη διάρκεια τελετουργικών ταφών.

Χιλιάδες από

τις ανατριχιαστικές τεφροδόχους έχουν βρεθεί διάσπαρτες στα απομονωμένα βουνά στο βόρειο τμήμα της χώρας από τότε που οι Γάλλοι αποικιοκράτες έπεσαν πάνω τους τη δεκαετία του 1930.

Κατασκευασμένα από πυκνό ψαμμίτη ή γρανίτη, μερικά φτάνουν τα τρία μέτρα ύψος.

Η πλειονότητά τους χρονολογείται από την Εποχή του Σιδήρου, μεταξύ 500 π.Χ. και 500 μ.Χ.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι ποιος τα κατασκεύασε ή για τι ακριβώς χρησιμοποιήθηκαν, αν και οι σκελετοί σε ορισμένες από τις τοποθεσίες υποδηλώνουν μια σύνδεση με ταφικές τελετουργίες.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι τοποθεσίες ήταν αρχαίοι χώροι ταφής που χρησιμοποιούνταν για την απόθεση στάχτης ή πτωμάτων.

Μια ξεχωριστή ομάδα Αυστραλών επιστημόνων το 2019 ανακάλυψε 137 από τα ανατριχιαστικά βάζα σε 15 τοποθεσίες σε όλο το Λάος, ρίχνοντας νέο φως στην προέλευσή τους.

Πιστεύεται ότι είναι περίπου 1.000 ετών και κατά κάποιο τρόπο σύρθηκαν μίλια στους τελικούς τόπους ανάπαυσής τους από μακρινά λατομεία.

Οι τεφροδόχοι είναι ως επί το πλείστον διατεταγμένες σε συστάδες που κυμαίνονται σε αριθμό από μία έως αρκετές εκατοντάδες.

Σύντομα θα γίνει μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και οι επιστήμονες σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις ανασκαφές για να αποκαλύψουν ό, τι μπορούν για τον αρχαίο λαό του Λάος.

Και ενώ είναι πεπεισμένοι ότι τα βάζα είναι γιγάντιες αρχαίες τεφροδόχοι, οι ντόπιοι έχουν διαφορετική ιδέα.

Ο θρύλος λέει ότι τα βάζα τοποθετήθηκαν εκεί από γίγαντες πριν από περισσότερα από χίλια χρόνια.

 

Ο μυστικιστικός λαός υποτίθεται ότι τα χρησιμοποίησε για νικηφόρα οινοποίηση μετά από μια τεράστια μάχη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου