Ένας Αμερικανός επιστήμονας υπολογιστών που έγινε μελλοντολόγος, ο ο Ray Kurzweil πίστευε εδώ και καιρό ότι η ανθρωπότητα κατευθύνεται προς αυτό που είναι γνωστό ως «μοναδικότητα» (singularity), όταν ο άνθρωπος και η μηχανή συγχωνευθούν.
Το 1999, ο Kurzweil θεώρησε ότι η τεχνητή γενική νοημοσύνη θα επιτευχθεί μόλις η ανθρωπότητα μπορέσει να επιτύχει μια τεχνολογία ικανή για ένα τρισεκατομμύριο υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, κάτι που συνέδεσε να συμβεί το 2029.
Οι ειδικοί τότε
χλεύαζαν την ιδέα, εκτιμώντας ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας αιώνας ή και περισσότερο, αλλά με το χρονοδιάγραμμα του Kurzweil να απέχει μόνο λίγα χρόνια -και με τη συζήτηση για την AGI να εξαπλώνεται- αυτή η πρόβλεψη δεκαετιών αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα.Στο βιβλίο του 2024, The Singularity is Nearer, ο Kurzweil διπλασιάζει αυτές τις ιδέες στη σύγχρονη εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Όχι μόνο "εμμένει στην πρόβλεψη [της] πενταετίας", όπως είπε σε μια ομιλία του στο TED, πιστεύει επίσης ότι οι άνθρωποι θα επιτύχουν μια πολλαπλάσια νοημοσύνη μέχρι το 2045, με τη βοήθεια εγκεφαλικών διεπαφών που θα διαμορφώνονται με νανορομπότ που θα εισάγονται μη επεμβατικά στα τριχοειδή μας αγγεία.
«Θα είμαστε ένας συνδυασμός της φυσικής μας νοημοσύνης και της κυβερνητικής νοημοσύνης μας», δήλωσε ο Kurzweil σε συνέντευξή του στον Guardian, «και όλα θα ενωθούν σε ένα. Πρόκειται να επεκτείνουμε τη νοημοσύνη ένα εκατομμύριο φορές μέχρι το 2045 και να εμβαθύνουμε την επίγνωση και τη συνείδησή μας».
Ενώ αυτή η ιδέα υποστηρίζει μια συγχώνευση που θα μοιάζει περισσότερο με φυσική παρέμβαση για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, άλλοι φιλόσοφοι και ειδικοί της ΤΝ συμφωνούν ότι κάποια μορφή συγχώνευσης είναι μάλλον αναπόφευκτη και, κατά κάποιο τρόπο, έχει ήδη αρχίσει.
Τον Ιούλιο του 2024, ο Marcus du Sautoy της Οξφόρδης και ο Nick Bostrom εξέθεσαν τις ελπιδοφόρες και τρομακτικές δυνατότητες του μέλλοντος της τεχνητής νοημοσύνης μας, και για τους δύο, ένα είδος σύνθεσης φαινόταν αναπόφευκτο.
"Νομίζω ότι οδεύουμε προς ένα υβριδικό μέλλον", δήλωσε ο Sautoy στο Popular Mechanics. "Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είμαστε τα μόνα όντα με υψηλό επίπεδο συνείδησης. Αυτό είναι μέρος του όλου κοπερνίκειου ταξιδιού ότι δεν είμαστε μοναδικοί. Δεν βρισκόμαστε στο κέντρο".
Φυσικά, αυτός ο «Θαυμαστός Νέος Κόσμος» μιας υβριδικής τεχνητής νοημοσύνης-ανθρώπινης ύπαρξης φέρνει μαζί του μια πληθώρα ζητημάτων τόσο πολιτικών όσο και προσωπικών. Τι θα κάνουν οι άνθρωποι για τις θέσεις εργασίας; Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να ζήσουμε για πάντα; Θα άλλαζε αυτό την ίδια την ιδέα του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος;
Ο Kurzweil, όπως και πολλοί άλλοι μελλοντολόγοι, είναι σχετικά αισιόδοξος σε αυτό το μέτωπο. Στη συνέντευξη, ο Kurzweil υπογραμμίζει την ιδέα ενός Καθολικού Βασικού Εισοδήματος ως αναγκαιότητα και όχι ως περιθωριακή ιδέα που υποστηρίζεται σήμερα σε πιο προοδευτικούς κύκλους και η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει πρωτοφανείς εξελίξεις στην ιατρική, πράγμα που σημαίνει ότι η ίδια η ιδέα της αθανασίας δεν είναι έξω από τη σφαίρα των δυνατοτήτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου