Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Μοσχαράκι Ουέλινγκτον

Υλικά για 4 άτομα

Για το μείγμα μανιταριών

680γρ. μανιτάρια λευκά

2 κρεμμύδια, καθαρισμένα, χοντροκομμένα

4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, χοντροκομμένες

2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα

2 κουτ. σούπας βούτυρο

2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι


Για το μοσχάρι

1.300γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

12 λεπτές φέτες προσούτο

6 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο, μόνο τα φύλλα

2 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon

λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις

450γρ. φύλλο σφολιάτας, ξεπαγωμένο

2 μεγάλα αβγά, ελαφρά χτυπημένα

1/2 κουτ. γλυκού ανθό αλατιού


Εκτέλεση

Μείγμα μανιταριών: 

Σε ένα μούλτι ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το θυμάρι με διακεκομμένη λειτουργία, όχι συνεχόμενη. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το μείγμα μανιταριών και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Μοσχάρι: 

Δένουμε με σπάγκο το μοσχαρίσιο φιλέτο σε πολλά σημεία κατά μήκος για να κρατήσει το κρέας ωραίο κυλινδρικό σχήμα κατά το μαγείρεμα. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχει κάψει καλά ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές για 2-3 λεπτά. Στο μεταξύ, απλώνουμε το προσούτο σε μια αρκετά μεγάλη μεμβράνη, ώστε να καλύψουμε και να δέσουμε με αυτή το ρολό. Με μια σπάτουλα απλώνουμε μια στρώση μανιταριών, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με φύλλα θυμαριού. 

 

Όταν τσιγαριστεί το κρέας, το αφαιρούμε από τη φωτιά, κόβουμε τον σπάγκο και απλώνουμε μία ελαφριά στρώση μουστάρδας. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και τυλίγουμε το φιλέτο με το προσούτο και τα μανιτάρια σε σφιχτό ρολό με τη βοήθεια της μεμβράνης και διπλώνουμε τις άκρες της μεμβράνης (σαν καραμέλα). 

Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC στον αέρα. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια απλώνουμε τη ζύμη σφολιάτας. Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο και αφαιρούμε τη μεμβράνη. 

Τοποθετούμε το κρέας στη μέση της ζύμης, το τυλίγουμε με τη σφολιάτα και κολλάμε το σημείο ένωσης με αβγό. Αφαιρούμε, αν χρειάζεται, ζύμη από τις άκρες και αλείφουμε όλη τη σφολιάτα με αβγό. Αλατίζουμε και τοποθετούμε το ρολό με τη ραφή προς τα κάτω σε ένα αντικολλητικό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Δείτε επίσης: ΞΕΝΗ Η ΙΘΑΚΗ (Προς μελοποίηση)

 Κάνουμε δύο χαρακιές πάνω στη ζύμη και ψήνουμε το ρολό για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί πριν το κόψουμε σε χοντρά κομμάτια. Προαιρετικά, μπορούμε να σερβίρουμε με μια σάλτσα από φρούτα του δάσους.

Πηγή

Γίνετε μέλος στο Ελληνικό κοινωνικό δίκτυο: https://hellasbook.gr/tinios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου