Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Είναι καλύτερο το τσάι μάτσα από το απλό πράσινο;

Το τσάι μάτσα μπήκε τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας.

Το τσάι προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis, όπως και το πράσινο τσάι. Εκείνο που το διαφοροποιεί από το πράσινο είναι ο τρόπος που καλλιεργείται και του προσδίνει διαφορετική γεύση και ιδιότητες.

Τα φύλλα του τσαγιού πριν μαζευτούν σκιάζονται και αυτό ανεβάζει τα επίπεδα χλωροφύλλης. Έπειτα ατμίζονται για να σταματήσει

η ζύμωση και αφού στεγνώσουν αλέθονται και δίνουν μια έντονα πράσινη σκόνη.

Το τσάι μάτσα γίνεται με την προσθήκη ζεστού νερού στη σκόνη. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνοντας αυτό το αφέψημα πίνουμε το σύνολο του φύλλου του τσαγιού σε αντίθεση με τη συνηθισμένη παρασκευή τσαγιού, όπου τα φύλλα αφαιρούνται. 

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες για την αποτελεσματικότητα του, εν τούτοις οι υπάρχουσες που αφορούν το πράσινο τσάι του αποδίδουν ευεργετικές ιδιότητες όπως, καλύτερος έλεγχος του διαβήτη, μείωση της αρτηριακής πίεσης, προστατεύει τα αγγεία και μειώνει τις φλεγμονές. Κάποιες μελέτες σε πειραματόζωα του αποδίδουν και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Λογικό συμπέρασμα λοιπόν είναι πως αφού ένα φλυτζάνι τσάι μάτσα το οποίο έχει θρεπτική αξία όσο 10 απλού πράσινου, τότε θα έχει και μεγαλύτερη επίδραση σε αυτά τα αποτελέσματα.

Οι παρενέργειες της κατανάλωσης του έχουν να κάνουν με την υψηλή περιεκτικότητα σε καφείνη.

1-2  φλυτζάνια την ημέρα είναι σχετικά ασφαλές, εφ όσον δεν προσλαμβάνουμε πολλή καφείνη από άλλες πηγές. Προσοχή χρειάζονται όσοι πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία, λόγω της παρεμπόδισης της απορρόφησης διατροφικού σιδήρου. όπως επίσης και οι έγκυες και θηλάζουσες.

Πως το παρασκευάζουμε.

Σε μισό φλυτζάνι ζεστό και όχι βραστό νερό προσθέτουμε περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη και ανακατεύουμε με το ειδικό αναδευτήρι ή αν δεν διαθέτουμε με αυτό που κάνουμε τον καφέ, μέχρι να διαλυθεί η σκόνη και να δημιουργηθεί ένας πράσινος αφρός.

Προσθέτουμε νερό να γεμίσει το φλυτζάνι και ανακατεύουμε πάλι. Το ρόφημα μας είναι έτοιμο.

Μπορείτε να προσθέσετε και χυμό πορτοκαλιού για περισσότερα οφέλη..

Βιολογικό τσάι μάτσα θα βρείτε στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου