Στέλιος Παρλιάρος
Υλικά
Μερίδες: 12
300 γρ. ταχίνι
400 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. κονιάκ
250 γρ. νερό
350 γρ. αλεύρι μαλακό
50 γρ. φουντούκια, τριμμένα σε σκόνη
30 γρ. μπέικιν πάουντερ
150 γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
ελαιόλαδο για τη φόρμα
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική για τη φόρμα
Διαδικασία
Για το κέικ, σ’ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με μια σπάτουλα το ταχίνι με το νερό, το κονιάκ και τη ζάχαρη άχνη πολύ καλά.
Ρίχνουμε το αλεύρι, τη φουντουκόσκονη και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε έως ότου γίνουν ένας χυλός.
Προσθέτουμε την κανέλα και τα κομμάτια κουβερτούρας και ανακατεύουμε.
Για το ψήσιμο του κέικ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Λαδώνουμε μια φόρμα του κέικ ή ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 24 εκ.
Πασπαλίζουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα του σκεύους με την κρυσταλλική ζάχαρη και γεμίζουμε με το μείγμα του κέικ.
Ψήνουμε το κέικ στους 180° C για 30 λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.
Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέικ και αν δεν βγει καθαρό, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμα.
Δείτε επίσης: Νύμφη κόρη λαγγεμένη (Τραγούδι)
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 35.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου