Υλικά
Μερίδες: για 1 ταψί 20 x 30 εκ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζ. τσαγιού νερό ζεστό (όχι καυτό)
1 φλιτζ. τσαγιού πετιμέζι
1 φλιτζ. τσαγιού χοντροτριμμένη καρυδόψιχα
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
σουσάμι για το πασπάλισμα, ελαφρώς καβουρδισμένο σε σκέτο αντικολλητικό τηγάνι για 2-3 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει
Διαδικασία
Για τον χαλβά με πετιμέζι, χωρίς ψήσιμο ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Σε ένα μεγάλο ταψί απλώνουμε το αλεύρι και το φουρνίζουμε.
Το καβουρδίζουμε για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντάς το πολύ συχνά, μέχρι να πάρει ξανθωπό χρώμα και κυρίως να βγάλει τη θαυμάσια μυρωδιά του.
Προσέχουμε πολύ μην «αρπάξει», γιατί πικρίζει και αλλοιώνεται η μυρωδιά του
Ανακατεύουμε λοιπόν τακτικά και σείουμε το ταψί, ώστε να ξανθύνει ομοιόμορφα.
Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Στη συνέχεια, το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ.
Σε άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και το ζεστό νερό και χτυπάμε καλά με το σύρμα, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και στο μεταξύ το νερό να γίνει χλιαρό.
Προσθέτουμε το πετιμέζι και ανακατεύουμε καλά.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε την καρυδόψιχα με τα δύο μπαχαρικά.
Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του αλευριού και ρίχνουμε εκεί το υγρό μείγμα πετιμεζιού.
Ζυμώνουμε με το χέρι ή με το φτερό του μίξερ, μέχρι τα υλικά να ενωθούν σε ένα ζυμάρι μαλακό και ομοιογενές.
Προσθέτουμε το μείγμα της καρυδόψιχας και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
Το μείγμα αποκτά σκούρο καφέ χρώμα.
Το απλώνουμε σε ένα μέτριο ταψί (δεν χρειάζεται να το έχουμε λαδώσει πρώτα), στρώνοντάς το ομοιόμορφα και φροντίζοντας το πάχος του να φτάνει περίπου τα 3 εκ.
Πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο σουσάμι.
Το αφήνουμε να σφίξει λίγο και το σερβίρουμε κομμένο σε μικρά τετράγωνα ή μακρόστενα κομμάτια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου