Υλικά
Μερίδες: για ταψί 38 εκ.
7 φύλλα χωριάτικα
1 κρόκος αυγού
1 κουτ. σούπας αλεύρι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + επιπλέον για το ταψί και τα φύλλα
Για την γέμιση
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1/4 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
2 αυγά, χτυπημένα
2-3 κουτ. σούπας κασέρι, τριμμένο
1 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κιμαδόπιτα σμυρναίικη, ζεσταίνουμε μια φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει.
Ρίχνουμε τον κιμά και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για 6-7 λεπτά ή μέχρι να καβουρδιστεί ο κιμάς, να γίνει σπυρωτός και να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση, εκτός από τα αυγά και το τυρί, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς το μείγμα, προσθέτουμε τα αυγά και το τυρί και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και αλείφουμε καλά με λάδι το ταψί.
Απλώνουμε 3 φύλλα χωριάτικα, λαδωμένα πολύ καλά το καθένα ξεχωριστά, έτσι ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα τοιχώματα.
Απλώνουμε τη μισή γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
Καλύπτουμε με 1 φύλλο, λαδωμένο και αυτό, και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.
Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα 3 χωριάτικα φύλλα, λαδωμένα καλά το καθένα ξεχωριστά. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
Ανακατεύουμε τον κρόκο, το αλεύρι, τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο με 2 κουτ. σούπας νερό.
Με ένα πινέλο αλείφουμε με το μείγμα την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στον φούρνο (για να ψηθεί καλά και από κάτω) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου