Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Κιμαδόπιτα σμυρναίικη

Δωρίνα Τσουρούκτσογλου

 Υλικά

Μερίδες: για ταψί 38 εκ.

 7 φύλλα χωριάτικα

 1 κρόκος αυγού

 1 κουτ. σούπας αλεύρι

 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + επιπλέον για το ταψί και τα φύλλα

Για την γέμιση

 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα

 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος

 1/4 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος

 2 αυγά, χτυπημένα

 2-3 κουτ. σούπας κασέρι, τριμμένο

 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο

 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

 αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε κιμαδόπιτα σμυρναίικη, ζεσταίνουμε μια φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει.

Ρίχνουμε τον κιμά και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για 6-7 λεπτά ή μέχρι να καβουρδιστεί ο κιμάς, να γίνει σπυρωτός και να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση, εκτός από τα αυγά και το τυρί, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς το μείγμα, προσθέτουμε τα αυγά και το τυρί και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και αλείφουμε καλά με λάδι το ταψί.

Απλώνουμε 3 φύλλα χωριάτικα, λαδωμένα πολύ καλά το καθένα ξεχωριστά, έτσι ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα τοιχώματα.

Απλώνουμε τη μισή γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.

Καλύπτουμε με 1 φύλλο, λαδωμένο και αυτό, και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.

Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα 3 χωριάτικα φύλλα, λαδωμένα καλά το καθένα ξεχωριστά. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.

Ανακατεύουμε τον κρόκο, το αλεύρι, τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο με 2 κουτ. σούπας νερό.

 

Με ένα πινέλο αλείφουμε με το μείγμα την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στον φούρνο (για να ψηθεί καλά και από κάτω) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου