Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Καλαμάρια στον φούρνο γεμιστά με αρωματικό σπανακόρυζο

Περικλής Κοσκινάς

Υλικά

Μερίδες: 4

 1 κιλό μέτρια καλαμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα, καθαρισμένα

 3-4 κλωνάρια άνηθος

 3-4 κλωνάρια μάραθος

 1/2 μάτσο μυρώνια

 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

 500 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού

 250 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών

 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

 χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι

 80 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε τα καλαμάρια στον φούρνο γεμιστά με αρωματικό σπανακόρυζο, ξεκινάμε και ψιλοκόβουμε τα κεφάλια με τα πλοκάμια, καθώς και τα πτερύγια των καλαμαριών και αφήνουμε τους κορμούς ολόκληρους.

Ψιλοκόβουμε τα φύλλα των μυρωδικών και αφήνουμε στην άκρη τα κοτσάνια τους.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα μέρη των καλαμαριών με το ξερό κρεμμύδι για 2-3 λεπτά.

Ρίχνουμε το σπανάκι, το ρύζι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα φύλλα μυρωδικών και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.

Προσθέτουμε αλατοπίπερο και το ξύσμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Γεμίζουμε τους κορμούς των καλαμαριών με το μείγμα της κατσαρόλας, όχι μέχρι πάνω, για να μη σκάσουν στο ψήσιμο. Κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες.

Απλώνουμε τα κοτσάνια των μυρωδικών στον πάτο ενός μέτριου ταψιού φτιάχνοντας ένα «πλέγμα» και τακτοποιούμε πάνω τους τα γεμιστά καλαμάρια.

Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και φουρνίζουμε.

 

Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να γίνουν το ρύζι και τα καλαμάρια.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου